Stimati domni/Stimate doamne,
Ma confrunt cu o problema juridica care nu imi da pace zilele astea. Nu sunt in Romania si imi este greu sa actionez de la 11000 de km distanta. Povestea e asa: Tatal meu a decedat in 2010. Am facut dezbaterea mostenirii (2 imobile) la 3 luni dupa deces, eu fiind unica mostenitoare. Toate bune, pana de curand cand am primit pe email un act (scanat) care a fost autentificat la notariat in anul 1998 (semnat si cu datele tatalui meu) prin care el (se pare ca) a instrainat prin vanzare-cumparare unul din imobile supuse succesiunii de catre mine in 2010 si care era in patrimoniul tatalui meu la data succesiunii conform extrasului de carte funciara. Acum eu sunt intabulata pe teren in urma succesiunii. Si totusi, doamna care mi-a scris mi-a explicat ca ma actiona in judecata ca sa imi ia acel imobil desi, repet, nu era inscrisa in CF la data perfectarii actelor de succesiune. Cum este posibil asa ceva??? In ce tara traim? Ce sa fac in primul rand? V-as fi recunoscatoare pentru ajutor.
PS Tin minte ca in 2010 notarul verificase istoricul CF de la 1941 si pana atunci parca.
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu, nu confund opozabilitatea cu valabilitatea, dar din cate citesc...opozabilitatea la imobile este data de inscrierea in CF (conform L 7/1996), opozabilitatea fiind obligatorie si nu optionala. Altfel, acel contract cred ca este (ca sa citez) valabil intre parti, dar este ineficient fata de mine, deoarece nu era inscris la data dezbaterii succesiunii cand m-am inscris eu. Cu actiunea in revendicare ma intreb ce ar putea face?
Actiunea in revendicare va decide care dintre doua titluri valabile este cel preferabil.Reclamantul intr-o astfel de actiune are obligatia ca ,pe langa cheltuielile cu avocat pentru cele trei instante, sa achite taxa de timbru ,calculata la valoarea imobilului.
Daca aveti neplaceri in administrarea si folosirea bunului dumneavoastra si vreti sa clarificati,puteti introduce dumneavoastra actiunea,daca nu lasati-o pe doamna care va ameninta sa faca asta,daca asa cum v-am spus,are cu ce dovedi dreptul ei,sau mai corect spus preferabilitatea titlului sau.
Trebuie sa mergeti cu actele la avocat.
Pana atunci puteti incerca sa mergeti la Cartea Funciara ca sa obtineti de acolo alte inscrisuri.
E ciudata situatia si e posibil sa se fi facut ceva falsuri.
Se poate insa sa fie adevarat ceea ce sustine acea persoana.
Nu cred ca veti putea evita un proces.
Pai daca tatal dvs a murit in 2010, dna a asteptat 4 ani ca sa va spuna ca acel imobil e al ei?Din 1998 pana in 2010 nu a putut sa faca o intabulare daca imobilul e al ei?Eu va sugerez sa va ocupati, sa va cautati un avocat si sa deschideti un proces.
Ce sa ceara in proces? Imobilul ii apartine, si legal si faptic... o actiune in constatare, asa, inutil? Sigur, poate...
Eu nu vad nimic ciudat, sunt multi care nu si-au inscris cu zecile de ani imobilele in CF. Faptul ca nu ii era opozabil actul e corect, tocmai de-aia a putut sa treaca imobilul in patrimoniul ei din al decedatului. Asta nu anuleaza actul anterior.
Trebuie vorbit cu un avocat pentru comparatia de titluri, avocat specializat pe zona doamnei...