avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata

Buna ziua,

O cunostinta de-a mea a fost diagnosticata cu tulburare psihotica polimorfa acuta fara simptome schizofrenice. Doctorul psihiatru a zis ca boala respectiva daca e tratata corespunzator nu ar prezenta probleme in campul muncii si i-a dat concediu medical 9 zile. Dupa ce au expirat acele zile s-a intors la vechiul loc de munca (unde lucra cu acte in regula de 6 luni) dar angajatorul a zis ca nu o mai primeste. Ce se poate face dpdv legal in acest sens?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 22 Aprilie 2014
1. Concedierea verbală, dispusa de catre angajator este abuzivă şi ilegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevad situatiile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata , însă cu respectarea formelor legale.

2. Angajatorul nu o poate obliga sa-si dea demisia .. in cazul in care se intampla acest lucru, are posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca.

Prin urmare , daca demisioneaza va putea sa sesiza instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretinde ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, va trebui sa dovedeasca , în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.

3. In cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie.


Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre plangere mamica_mama mamica_mama In 22 octombrie 2013, mi s-a spus sa nu ma mai prezint la locul de munca, conlcuzionand ca am fost concediata, pe motivul ca nu am decongelat un frigider cu ... (vezi toată discuția)
Trimis acasă de la muncă fără nicio explicație faranume92 faranume92 buna . am lucrat la o fabrica un an si 7 luni . in sfarsitul lunii noiembrie am cerut in data de 24 am cerut concediu fara plata o luna . In data de 3 ... (vezi toată discuția)
Fortare demisie verigalipsa84 verigalipsa84 salutare tututor. Un prieten a fost fortat de conducerea firmei in care lucra sa-si depuna demisia la zi. El in calitate de angajat nu dorea acest lucru, el ... (vezi toată discuția)