O cunostinta de-a mea a fost diagnosticata cu tulburare psihotica polimorfa acuta fara simptome schizofrenice. Doctorul psihiatru a zis ca boala respectiva daca e tratata corespunzator nu ar prezenta probleme in campul muncii si i-a dat concediu medical 9 zile. Dupa ce au expirat acele zile s-a intors la vechiul loc de munca (unde lucra cu acte in regula de 6 luni) dar angajatorul a zis ca nu o mai primeste. Ce se poate face dpdv legal in acest sens?
1. Concedierea verbală, dispusa de catre angajator este abuzivă şi ilegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevad situatiile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata , însă cu respectarea formelor legale.
2. Angajatorul nu o poate obliga sa-si dea demisia .. in cazul in care se intampla acest lucru, are posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca.
Prin urmare , daca demisioneaza va putea sa sesiza instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretinde ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, va trebui sa dovedeasca , în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.
3. In cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie.
Fortare demisie
verigalipsa84
salutare tututor.
Un prieten a fost fortat de conducerea firmei in care lucra sa-si depuna demisia la zi. El in calitate de angajat nu dorea acest lucru, el ... (vezi toată discuția)