avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia+zilele de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia+zilele de concediu

buna seara ,
am si eu citeva intrebari?
doresc sa mi dau demisia de comun acrd a ambelor parti cit mai curind posibil pentru ca mi-am gasit un alt job in alta parte mult mai bine platit.
lucrez de 15 ani in domeniul medical privat pe un post de registrator medical si as dori sa stiu la cite zile de concediu de odihna am dreptul ,caci contabilul nostru , ne spune tuturor caci avem dreptul la 20 de zile de co iar eu am inteles ca as beneficia de 26 de zile dupa 15 ani de munca si nu 20 de zile asa cum sustine dinsul.
daca seful meu o sa fie de acord cu demisia mea de ambele parti as putea sa ii cer bani si pe zilele de concediu neefectuate pe anul trecut adica cele 6 zile ramase plus cele pe anul acesta ,mentionez ca nu mi-am luat nici o zi pe anul acesta.
si inca ceva as mai dori sa intreb , daca trebuie facut un stat separat cu bani pe concediul de odihna pe anul acesta sau poate fii cumulat cu salariul si apoi impozitati?
eu as am vazut ca face la toti care vor sa plece cu acordul sefuli si a persoanei care pleaca definitiv din firma.
obligatia angajatorului nu este aceea de a aduce cartea de munca a angajatului de la itm in urma demisiei de comun acord a ambelor parti , pentru ca de fel contabilul spune sa mergem noi sa ne-o ridicam caci dinsul nu are timp de stat pe la acele cozi interminabile de la la itm.Este normal sa ni se spuna asa .eu stiind ca dinsii sint obligati sa ni le aduca ?
va multumesc ! si scuze pentru greseala.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
ALINA-MARIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: anda.i , utilizator 23:45, 1 Mai 2009
va rugam sa reveniti cu mesajul scris cu litere mici....;) asa e greu de urmarit si incalca si regulamentul de postare pe forum
1. Acum ati scris NUMAI cu litere mici! Propozitiile incep cu litere mari.
2. Demisia (art.79 din Codul muncii) este un act unilateral de vointa a salariatului si se face printr-o notificare a salariatului prin care anunta pe angajator ca inceteaza raporturile de munca cu acesta dupa o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice. Demisia nu se aproba, ea se da si ... atat. In perioada preavizului angajatorul trebuie sa faca actele de incetare a CIM.
3. Incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) inseamna ca salariatul a ajuns la intelegere cu angajatorul asupra datei de incetare a CIM (este cea mai simpla incetare a unui CIM dar e nevoie si de acordul angajatorului.
4. Numarul de zile de CO care vi se cuvin este dat de CCM sau Regulamentul intern al unitatii in care lucrati. Numarul minim de zile de CO este de 21 de zile lucratoare anual (art.56 din CCMUNN pe anii 2007-2010).
5. Indiferent de modul cum inceteaza CIM angajatorul este obligat sa va compenseze in bani zilele de CO neefectuate pe anii 2008 si 2009.
6. Indiferent cum se acorda banii reprezentand compensarea CO (pe sta de plata separat sau nu), ei se impoziteaza.
7. Carnetul de munca este un act personal al dvs. si nu se elibereaza decat titularului sau. Asa ca atunci cand intrati in posesia deciziei de incetare a CIM mergeti dvs. la ITM sa il ridicati
Pentru inceput puteti face formalitatile de angajare si fara a fi in posesia cartii de munca , dati o declaratie pe proprie raspundere la noul job cum ca aveti carte de munca fiind la vechiul angajator pentru a fi inchisa . Referitor la formalitatile necesare inchiderii cartii de munca aveti dreptate . Aceasta este obligatia angajatorului .Asa cum la angajare vi se cere cartea de munca asa si la plecare angajatorul trebuie sa v-o inmaneze personal .Dupa depunerea la ITM , de catre angajator, a formalitatilor de inchidere a cartii de munca , aceasta va va fi eliberata in 2 saptamani - 1 luna . (calculati la data pusa de ITM pe decizia de incetare a CIM ) . Data viitoare cand contabilul mai este " amabil " cu dumneavoastra poate ii intrebati daca o sesizare facuta de dumneavoastra la ITM il face sa-si aduca aminte cine si ce obligatii are.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului de odihna neefectuat nelyma nelyma buna , am lucrat intr-o firma din data de 1 .09 .2011 pana in data de 20 .07. .2012,de unde am fost ,,concediata '', spun asta ca de fapt eu nu am scris nici ... (vezi toată discuția)
Demisie, preaviz, zile de concediu Iamyou Iamyou Buna ziua! Urmeaza sa-mi depun demisia, iar la noi la firma se accepta ca in perioada preavizului sa se efectueze zilele de CO ramase pentru a nu fi ... (vezi toată discuția)
Beneficii, demisie, acordul partilor UtilizatorAnonim29012016 UtilizatorAnonim29012016 Buna seara, Am primit o oferta mai buna si doresc sa parasesc actualul loc de munca. Ei sunt dispusi sa accepte si demisie si plecare prin acordul partilor, ... (vezi toată discuția)