avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca

Buna ziua,
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul in care superiorii mi-au refuzat acordarea de zile libere in compensare pentru orele efectuate suplimentar (la solicitarea lor scrisa). In fapt situatia este urmatoarea: sunt angajata unei S.C si am fost detasata pentru 6 luni (01.01.2014-01.07.2014) in cadrul unui organism intermediar din Ministerul Educatiei. Contractul de munca pe perioada determinata (cele 6 luni) a fost incheiat intre mine si Inspectoratul Scolar Judetean. Seful meu ierarhic isi desfasoara activitatea in Bucuresti, inspectorul scolar general neavand autoritatea de a se implica in activitatile noastre specifice. La solicitarea scrisa a directorului, in perioada ianuarie-martie 2014 am efectuat ore suplimentare atat prin prelungirea programului zilnic cat si in zile de sambata si duminica. Avand in vedere volumul mare de munca si termenele stranse (15 aprilie 2014) de finalizare a lucrarilor intr-o sedinta din data de 17martie anul curent ni s-a precizat de catre director "sa nu ne gandim la concediu de odihna si zile libere pana la Pasti". Tinand cont de aceasta solicitare si dorind sa ma incadrez in termenul de finalizare am facut eforturi , ramanand peste in cateva zile cu toate ca sefa serviciului ne-a spus ca aceste ore nu vor fi recunoscute ca ore suplimentare daca sunt efectuate pentru a recupera intarzierile datorate de neincadrarea in termene. In data de 11.04.2014 am solicitat in scris acordarea de 7 zile libere in compensare pentru orele efectuate suplimentar pentru perioada 22-30.04.2014 (deci dupa sarbatorile pascale respectand si de aceasta data solicitarea directorului de a nu solicita zile libere inainte de Paste). Cu toate eforturile mele nu am reusit sa termin ceea ce aveam de finalizat pana in 15.04.2014 deoarece nu depindea numai de mine ci si de o terta persoana din afara structurii dar am finalizat a doua zi (bineinteles cu ore suplimentare peste program). In aceeasi zi am primit rezolutia pe cererea de zile libere care suna asa: " CO se va acorda dupa recuperarea intarzierilor conform planificarii unitatii, dupa septembrie 2014" si era semnata de sefa serviciului. De asemenea am observat ca cererea nu avea numar de inregistrare. Din raspunsul primit mi-am dat seama ca a tratat cu superficialitate cererea mea neobservand ca eu am solicitat zile libere si nu zile de concediu de odihna si ca nu a tinut seama de faptul ca, contractul meu de munca inceteaza la 01.07.2014. Cu toate incercarile de a o face sa inteleaga ca nu sunt eu de vina pentru intarzierile colegelor (exista intregul istoric al corespondentei electronice cu ea), a ramas ferma pe pozitie.Cand i-am reprosat faptul ca alte colege care nu si-au terminat ceea ce aveau de facut au promit aprobare pentru cereri de zile libere sau concediu de odihna inainte de Pasti (contrar solicitarii directorului despre care am vorbit mai sus) a zis ca nu ne evalueaza individual ci la nivel de unitate si ca la nivel de unitate mai avem multe intarzieri. Asadar nu ar fi fost normal ca si in acordarea zilelor libere sa ne evalueze la nivel de unitate? Mentionez de asemenea ca directorul a luat la cunostinta de toata problema insa nu a avut nici o opinie si nu a reactionat in nici un fel. In concluzie as dori sa stiu daca aceasta acordare de zile libere sau concediu numai pentru unii reprezinta o discriminare la locul de munca conform Codului Muncii si daca atitudinea sefei de serviciu este considerat un abuz in serviciu. De asemenea as dori sa stiu ce atitudine trebuie sa adopt, ce masuri as putea lua si cui ar trebui sa ma adresez sa mi se faca dreptate. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:53, 24 Aprilie 2014
In conditiile in care un angajator nu respecta legile si actele normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca, salariatii se pot adresa Inspectoratul Teritorial de Munca in raza careia isi are sediul social angajatorul si /sau Inspectiei Muncii - for superior ITM-ului.

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca nuty40 nuty40 buna seara lucrez intr-o firma[cu ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa in concediu Claark Claark Buna ziua. Cer ajutor in cazul urmator. Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din ... (vezi toată discuția)
Referitor la zile recuperare sau platite cercelviorel cercelviorel de la 1.07.2014 am inteles k a intrat o lege in vigoare kre obliga angajatorul k dak depasesti numarul de ore sa iti dea zile libere dak nu sa ti le plateasca ... (vezi toată discuția)