avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de donatie

Persoana X face un act de promisiune cu donatie lui Y, act incheiat la un birou notarial.
In acel act, X promite lui Y ca atunci cind legea ii va permite (e vorba de o casa nationalizata) ii va dona/ceda lui Y 1/2 din acel imobil (fara nici o alta pretentie mentionata).
Actul respectiv a fost facut in urma cu citiva ani (2004-2005).

In octombrie 2007, X devine proprietara imobilului dar refuza sa isi respecte promisiunea.

Intrebarea mea este: pe baza acestui act / promisiune, Y poate sa isi revendice dreptul promis in ce priveste acel imobil? Sau poate sa-i pretinda lui X despagubire in bani?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:42, 3 Mai 2009
Prejudiciu poate sa existe chiar daca e vorba de un act cu titlu gratuit. Ne putem imagina diferite ipoteze cand cineva iti promite ca-ti va dona jumatate dintr-un imobil. In acest timp poate ai renuntat la o mostenire, ai renuntat la un credit ipotecar pe care-l aveai in curs de derulare, te-ai mutat dintr-un oras in altul si ai stat in chirie in asteptarea momentului in care te vei muta in acel imobil, ai incheiat un contract pentru renovare a acelei jumatati de imobil, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
o_mores, utilizator
La data promisiunii de donatie, nu putea exista niciun prejudiciu creat in patrimoniul viitorului donatar, deoarece bunul nu exista in patrimoniul donatorului, astfel ca acesta a donat vrabia de pe gard la acel moment, fapt ce nu putea produce un prejudiciu decat eventual unei persoane fara discernamant care s-a bazat pe promisiunea a ceva ce va fi, daca va fi candva, pentru ca exista si posibilitatea/riscul ca donatorul sa nu obtina dreptul de proprietate asupra imobilului nationalizat anterior de stat. ;)
Subscriu celor afirmate aici de colega cora2006. Nimeni nu poate sa fie obligat sa faca o donatie.
nimeni nu este obligat sa doneze ceva...intrebarea e alta:- o obligatie asumata trebuie respectata sau nu?
ma oblig sa... inchei o conventie cu tine in sensul asta, o autentificam la notar...cand sunt indeplinite conditiile sa-mi respect obligatia asumata ma fac ca ploua...nu trebuie sa platesc prejudicii pentru asa ceva?
este cineva obligat sa promita ceva??
ori in legatura cu o promisiune facuta si neonorata, se pot crea o multime de prejudicii...nu!?
Din fericire promisiunea de donatie va fi reglementata in noul cod civil:

Promisiunea de donaţie

Art.1027 – (1) Promisiunea de donaţie este supusă formei scrise, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) În caz de neexecutare din partea promitentului, promisiunea de donaţie nu conferă beneficiarului decât dreptul de a pretinde daune-interese echivalente cu cheltuielile pe care le-a făcut şi avantajele pe care le-a acordat terţilor, în considerarea promisiunii.

Chiar daca acum nu este reglementata efectele sunt cam aceleasi si in momentul de fata.

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic - ''intabulare prin instanta'' pop sorin pop sorin Buna ziua Am incheiat un antecontract cu un promitent vanzator pentru un imobil tip teren. Promitentul vanzator la randul lui este promitent cumparator ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)