avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare : avans ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare : avans deductibil?

Buna ziua,

Precizez ca am cautat pana acum pe forum raspuns la intrebarea mea, insa nu am gasit pana acum.

Speta este urmatoarea :

1. Sunt titularul unui cabinet individual de avocatura, pentru care contabilitatea se tine in partida simpla. Sunt platitor de tva.

2. La inceputul anului 2008 am incheiat cu un dezvoltator o promisiune bilterala de vanzare-cumparare referitoare la un imobil, pe care doresc sa-l utilizez ca sediu profesional.

3. Am efectuat plata avansului la inceputul anului 2008, prin virament bancar, in conformitate cu factura fiscala emisa de dezvoltator. Aceasta factura a fost introdusa in contabilitate, deducandu-mi tva-ul platit. Nu am solicitat returnare de tva, nefiind cazul (tva-ul incasat e mai mare decat cel platit).

4. Cheltuiala facuta in 2008 cu avansul, este deductibila? Precizez ca am colegi avocati care si-au dedus aceasta cheltuiala. de asemenea, contabila pe care am avut-o pana acum (de care m-am despartit din motive neprofesionale), considera ca este deductibila aceasta cheltuiala.

5. problema este ca noua contabila, vazand aceasta cheltuiala, sustine ca nu poate sa imi deduca avansul, drept pentru care ar trebui sa platesc un impozit urias acum, pentru anul 2008. Argumentul este ca cheltuielile pentru mijloacele fixe se amortizeaza, neputand scadea o cheltuiala de doua ori.

Parerea mea de avocat este ca aceasta cheltuiala ar trebui sa fie deductibila pentru urmatoarele argumente :
- prin promisiunea bilaterala semnata nu se dobandeste in proprietate imobilul. Prin urmare, problema amortizarii nici nu se pune referitor la aceasta suma. In momentul la care imobilul va intra in patrimoniul Cabinetului, vanzatorul va emite o noua factura, stornand suma platita ca avans. Aceasta suma stornata va avea natura fiscala a unui venit, pentru care voi plati impozit la momentul respectiv, prin urmare statul nu va fi prejudiciat.
- mai mult, din punctul meu de vedere ar fi ilogic ca tva-ul platit conform facturii sa poata fi dedus, in timp ce cheltuiala efectiva, nu.
- in alt treilea rand, din punct de vedere juridic, avem de-a face cu o obligatie de a face. Nu poate exista certitudinea intrarii imobilului in patrimoniul cabinetului. iar daca, de pilda, as cesiona contractul la un pret mai bun decat cel platit, as plati imozit pe venitul incasat.

S-a intalnit cineva cu aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 00:30, 18 Mai 2009
avansul nu reprezinta o cheltuiala ci doar o operatiune de trezorerie
cu TVA este alta discutie...se reglementeaza ca operatiunea de avans este impozabila si exigibila
consider ca noua contabila are dreptate
Poti detalia te rog? M-ai lasat in ceatza totala :) Si eventual ceva argumente..

Tocmai am mai discutat cu un contabil specializat pe pfa-uri, si mi-a spus ca e deductibila cheltuiala..

S-a intalnit cineva cu o speta asemenatoare?
va incadrati la prevederile art.48 din codul fiscal (daca nu ati optat pentru norma de venit)...in acest caz platiti impozit in cota de 16% aplicata asupra venitului net, venit net care se calculeaza ca diferenta intre venituri brute si cheltuieli deductibile...
avand in vedere prevederile aceluiasi articol alin.(4) lit. c veti constata ca in cazul imobilizarilor corporale care se incadreaza in categoria mijloacelor fixe se aplica regula amortizarii asa cum este prevazuta in Titlul.II din codul fiscal.
in cazul dumneavoastra avansul acordat este o plata, care genereaza un anumit drept in legatura cu relatia pe care o aveti cu furnizorul, acest avans se contabilizeaza in registrul de plati ca atare ci nu ca o cheltuiala. dupa ce veti dobandi imobilul la care faceti referire acesta se va include pe cheltuiala pe durata normata de utilizare prin una din metodele de amortizare reglementate de Codul fiscal.

mentionez ca TVA aveti dreptul sa-l deduceti inclusiv la avansuri aceasta operatiune fiind reglementata ca impozabila
Multumesc pentru raspuns, insa am urmatoarea intrebare :

Potrivit promisiunii de vanzare-cumparare, in cazul in care vanzarea-cumpararea nu se mai realizeaza din culpa promitentului vanzator, eu (adica promitentul cumparator) am dreptul sa incasez o suma X cu titlu de daune.

Aceasta suma primita ca daune de la promitentul vanzator va fi impozabila?
este impozabila din punct de vedere al impozitului pe venit, este insa operatiune scutita de TVA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate apartament de pe sc pe pf leventesanta leventesanta In noiembrie 2006 am cumparat un apartament in constructie pe o firma nou constituita si mi-am dedus TVA-ul prin taxare inversa. In acel moment, nu am avut ... (vezi toată discuția)
Calcul venit impozabil pfa ElenyG ElenyG Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.M-ar interesa asa pentru mine ce modalitati de calcul al venitului pe intreg anul sunt?Asta ca sa stiu ... (vezi toată discuția)
Cum scap de aport inainte sa lichidez firma nic0l nic0l Buna ziua Am cumparat un spatiu comercial cu aport administrator iar vanzatorul societate platitoare de TVA nu mi-a eliberat factura iar societatea mea nu a ... (vezi toată discuția)