avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie complicata si mai putin intalnita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie complicata si mai putin intalnita

Am intalnit o situatie cred eu complicata:
In 1967, au decedat ambii parinti, lasand 2 mostenitori.
Unul din ei renunta la mostenire in favoarea celuilalt: casa + terenul aferent.
In anul 1995 se elibereaza titlu de proprietate comun pt cei 2 mostenitori -ambii in viata la acea data- pt terenul agricol intrat in CAP in 1958 proprietatea parintilor decedati.
Intre timp unul din mostenitori M1 decedeaza, celalat M2 traieste, dar este imobilizat la pat din cauza bolii.
Mostenitorul lui M1, M1-1 obtine certificat de mostenitor pt cota parte - 1/2 din terenul de pe titlu.
Mostenitorul lui M2, M2-1 se opune partajului si doreste anularea certificatului de mostenitor al lui M1-1 si impiedica a se cunoaste vointa lui M2.
Cum credeti ca se poate dezlega speta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 11:36, 26 Aprilie 2014
Buna seara! anularea certificatului de mostenitor se poate obtine doar in cadrul unui proces promovat in fata instantei de judecata.
Nu asta e problema, cum credeti ca va aprecia instanta, tinand cont de faptul ca nu s-a facut succesiunea dupa cel de-al doilea parinte, decedat la un interval de cateva luni de primul si ca in 1967 terenul se afla in proprietatea statului,si nimeni nu banuia atunci ce va urma.
Situatia a fost prea des întâlnită.

În vremea când terenurile se aflau la stat, descendenţii nu se mai străduiau sa dezbată mostenirea pentru ce mai avea mortul (autorul/părintele lor) prin curte şi prin grajduri.

Din această pricină, L 18/1991 a zis asa:
Art. 13. - (1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.
(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.

În prima postare vorbiţi despre o renunţare a unuia dintre copii in favoarea celuilalt...

Or, renuntarea în folosul unuia dintre moştenitori ...nu e o renuntare (e chiar o acceptare).

Oare ce scrie în Certificatul de mostenitor? (încercai să văz în zaţul meu de cafea :) dar nu scrie).
Se face oare menţiune despre declaratia autentificata sub nr... prin care M...a renuntat la mostenirea primului părinte decedat!? Mira-m-aş! Aceste cazuri au fost cu adevarat mai puţin întânite. Mai degrabă cred că în CM scrie că este stăin de mostenire prin NEacceptare (printr-o referire la fostul art. 700 c. civ).

Ei, şi dacă am ajuns la ghici ciupercă ce-i, sfatul meu ar fi ca M2 să consulte un avocat, arătându-i inscrisurile, înainte de a arunca pe ferestră o grămadă de bani pentru taxe de timbru ca să afle părerea instanţei.
Hm, imteresant, m-ati pus pe ganduri, chiar o sa ma interesez ce scrie in certificat, daca are. Ce diferenta este intre renuntare si neacceptare? Va multumesc!
p.s.: pot sa va deranjez pe m.p. daca aflu detalii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ancamate ancamate Buna ziua, Am urmatoarea situatie: - un titlu de proprietate (pentru un teren) eliberat pe numele a doi frati (F1 si F2), ambii decedati. - Mostentori (M1 ... (vezi toată discuția)
Partaj frati mihaeladobrinoiu mihaeladobrinoiu vin cu o problema la care va rog sa-mi sugerati o rezolvare din experienta dumneavoastra doi frati mostenesc de la parinti un teren de 150m2 pe care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune prima casa andreea_popescu andreea_popescu Ap. pe care vreau sa il achizitionez cu Prima Casa are 2 proprietari dintre care unul a decedat. Din casatoria lor a rezultat un copil.Dupa 15 ani de la deces ... (vezi toată discuția)