avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa

Buna ziua,

Bunica din partea tatalui meu a decedat in 2002 (acum 12 ani), iar de atunci nimeni nu a revendicat casa in care a locuit si terenul aferent. Tatal meu a platit impozitul de atunci si a incheiat contract cu Electrica acum 3 ani.
Dat fiind ca tatal meu mai are 3 frati, imi puteti explica, va rog, care sunt conditiile pentru ca el sa intre in posesia casei? (adica, fratii trebuie despagubiti, ne trebuie acordul lor, etc.)

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:53, 26 Aprilie 2014
Pasii sun urmatorii:

Dezbateti succesiunea. In urma dezbaterii succesiunii, se vor stabili mostenitorii si cotele acestora din mostenire.

Fratii pot renunta la partea lor din mostenire, devenind succesori renuntatori, caz in care intreaga mostenire ii va reveni tatalui dvs.

Dupa dezbaterea succesiunii, in cazul in care ceilalti mostenitori nu sunt renuntatori (fratii tatalui dvs. ) trebuie sa iesiti din indiviziune si sa partajati bunurile.

Iesirea din indiviziune inseamna atribuirea cotei fiecaruia din bun care se face adresandu-va instantei de judecata.

In cadrul partajului, partle pot stabili de comun acord ca bunul sa ii fie atribuit unuia dintre ei (tatal dvs) si plata cotelor fiecaruia de catre cel caruia i se atribuie in natura (despagubire numita sulta).

In situatia in care nu exista intelegere, partajarea se poate face adresandu-va instantei de judecata (partajul judiciar).

Fraţii nu mai pot renunţa, avînd în vedere că termenul de opţiune succesorală s-a împlinit cam de multişor.

Problema trebuie privită altfel: au acceptat ei succesiunea (în termen, adică în cele 6 luni de la deschiderea succesiunii)? Dacă da, nu mai pot fi nici măcar străini de succesiune, necum renunţători.

Dacă nu, se cheamă că sunt străini de succesiune, iar problema este rezolvată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare la succesiune predaioan predaioan Dupa moartea mamei mele, suntem trei frati si tatal nostru care mostenim o casa care era pe numele mamei.Tata si unul din frati vor sa-mi cedeze mie partea ... (vezi toată discuția)
Scoaterea prin indiviziune CTL CTL Buna ziua, puteti sa ma ajutati va rog cu un raspuns? Dupa decesul bunicilor a ramas un apartament,pentru a intra in posesia partii mele de mostenire trebuie ... (vezi toată discuția)
Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)