avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in timpul casatoriei

Buna ziua!
As dori sa aflu daca e posibil sa se faca partajul bunurilor comune, in timpul casatoriei, fara a fi nevoie de divort.
Si daca da, cum trebuie procedat?
Va multumesc!
Nu se poate face.
Toate bunurile sotilor sunt bunuri comune, cu exceptia celor primite mostenire sau donate unuia din soti, precum si cu exceptia bunurilor destinate exercitarii profesiei unuia din soti, care sunt bunuri proprii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
Lorena Chirila, Avocat
Pot fi impartite numai pentru motive temeinice,prin hotarare judecatoreasca.Creditorul personal al unuia dintre soti poate solicita urmarirea bunurilor acestuia ,pentru a-si putea realiza creanta.
Pentru ca din raspunsurile de mai sus ...scorul e 1 la 1, intaresc si eu afirmatia ca se poate face un astfel de partaj, dar numai prin instanta (nu se poate face in nici un caz un partaj voluntar la notar) si numai pentru motive bine intemeiate.
Legea nu spune nimic cu privire la aceste motive. Literatura de specialitate a dat ceva exemple. Bunaoara s-a spus ca un sot poate sa ceara partajul bunurilor comune pentru ca numai in acest fel, cu banii rezultati din vanzarea bunurilor devenite proprii dupa partaj, ar putea sa-si ajute un copil dintr-o casatorie anterioara.
Aprecierea temeiniciei motivelor ramane la latitudinea judecatorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
romascanu, moderator
Si eu am aceeasi opinie ca si dna Romascanu .Se poate dispune partajul chiar in timpul casatoriei , insa pt anumite situatii exceptionale.
( vezi Liviu Pop.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire bunuri intre soti, in timpul casatoriei Manuela Bernat Manuela Bernat Stimati colegi Ma confrunt cu o speta mai interesanta, coraborata cu cateva acte bruste de donatie intre soti ... si doresc sa sugerez urmatoarea tema in ... (vezi toată discuția)
Partaj florymarghi florymarghi se poate face partajul de comun acord fara a divorta?sau se poate da o declaratie la notar ca unul din soti renunta la tot in favoarea celuilalt?este ... (vezi toată discuția)
Tranzactie divort lada lada Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi ... (vezi toată discuția)