Fiind o persoana responsabila niciodata nu am iesit din tara fara sa inchei asigurari.Spre norocul meu pina acuma nu am avut nevoie de ele, dar la ultima mea iesire, in luna decembrie 2013, am avut un accident si mi-am fracturat tibia.Majoritatea serviciilor medicale mi-au fost acordate pe baza "Euro-card"-lui, adica asigurarii obligatorii (de stat), dar am avut si citeva pe care trebuia sa le suport eu .Eu am avut doua asigurari private incheiate unde am depus actele si chitantele pentru decontare.Unul dintre asiguratori imi scrie acuma ca imi va deconta "o parte "din cheltuieli pentru ca eu am o a doua asigurare .Dar eu niciodata nu am platit prime sau comisioane "partiale"la nici unul dintre asiguratori, ci am platit fiecaruia prime integrale ca sa fiu despagubita integral.Am si intrebat ce se intimpla daca eu am si o a doua asigurare si mi s-a raspuns ca "e foarte bine, cate asigurare am si platesc, atatea avantaje am".Va rog sa ma lamuriti, care sunt drepturile mele si cum trebuie sa actionez.Cu respect.P.M.
In primul rand trebuie sa puneti la dispozitia unui avocat contractele de asigurare, precum si actele medicale care atesta problemele medicale suferite si plata acestora. Numai analizand toate clauzele prevazute puteti primi o opinie avizata.
Teoretic, daca asigurarile incheiate acopera problemele suferite atunci ar trebui decontate integral.
Asa este, va puteti prevala in solicitarea despagubirilor privind serviciile medicale de care ati beneficiat in limita acelor contracte de asigurare. De regula, asigurarile de calatorie acopera doar cazurile de urgenta ale asiguratului plecat in strainatate, dar e bine sa cititi cu atentie contractul de asigurare ( fara avocat, daca doriti) si cu siguranta va veti lamuri ce e de facut.
De regula,in cazul asigurarilor, numai despagubirile materiale se platesc proportional cu sumele asigurate pe polite la diferiti asiguratori, incheiate pentru acelasi bun.(despagubirea nu poate depasi suma asigurata sau valoarea bunului daunat)
In cazul asigurarilor de vatamare persoane (accident, sanatate, viata) despagubirile se platesc integral conform politelor, de catre fiecare asigurator.
Este corect sa verificati conditiile de asigurare aferente politelor, la capitolul despagubiri.Acolo sunt regulile pe care le-ati acceptat prin semnarea politelor.
Multumesc pt.raspuns.
Serviciile medicale au fost in limita contractului, motivatia era doar atata ( din partea unui asigurator),ca am inca o asigurare si atunci imi va deconta doar "o parte"..
Deci intrebarea mea este,daca toate actele medicale sunt acceptate, verificate si validate , suma ce am platit eu, imi va fi decontata de fiecare asigurator separat sau un procentaj de un asigurator si restul, pina la 100% de catre celalalt asigurator?
Deci eu daca am platit 100 de lei si am doua polite la doi asiguratori diferiti, imi va deconta fiecare cate 100 lei sau amandoi impreuna 100 de lei?
Va multumesc anticipat!
Legea nr 136, prevede la capitolul asigurari de persoane, ca indemnizaţia de asigurare se datorează, independent de sumele cuvenite asiguratului sau beneficiarului din asigurările sociale, de repararea prejudiciului de cei răspunzători de producerea sa, precum şi de sumele primite de la alţi asigurători în temeiul altor contracte de asigurare.
Logica ar fi si faptul ca spre deosebire de prejudiciile materiale, viata si sanatatea nu pot avea o anumita valoare ce ar putea fi atinsa/depasita prin oricate despagubiri.Excluderile actioneaza numai in cazul sinuciderii sau auto-mutilarilor.
Excursie ratata
cucu_bau
Buna seara, am si eu o intrebare, X isi cumpara bilete in luna februarie pentru a merge in vacanta in luna iunie. In luna mai sufera o operatie (ernie de ... (vezi toată discuția)