avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dispozitivul unei sentinte se poate solicita si pune ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dispozitivul unei sentinte se poate solicita si pune in executare?

Buna ziua.
Ca urmare a neplății chiririei pentru mai multe luni conescutive, pentru folosinta unui spațiu comercial de către o societate, în calitate de locator, pe lângă o acțiune în recuperarea debitului, am deschis distinct o acțiune de reziliere contract și evacuare, încă din septembrie anul trecut.
Abia la inceputul acestei luni, deci după 7 luni de la data introducerii cererii , instanța a admis acțiunea, timp in care chiriasul nu a platit binenteles nimic, debit la care se adauga si anumite luni anterioare.
Sentinta nu ne-a fost comunicată încă și stiu că există un termen de 30 de zile de la pronuntare pana sa se comunice, termen care de multe ori nu e respectat.
In acesta situatie si tinand cont de faptul ca nu mai am deloc rabdare cu acest chirias care/mi produce o dauna continua, pe care ma indoiesc sincer ca o voi putea vreodata recupera as dori sa va intreb:
1. As putea cere de la judecatorie dispozitivul sentintei legalizat si sa-l duc la executor pentru evacuarea chiriasului ....sau trebuie obligatoriu sa astept sentinta motivata si sa devina definitiva pentru a o pune la executare?
2. Toate utilitatile eu le platesc si le asigur chiriasului și apoi le refacturez lui conform contractului ....în aceste conditii daca le debransez vi se ca as comite un abuz?
As vrea solutia cea mai rapida, situatia aceasta chiar nu mai poate continua asa.
Va multumesc, o Duminca placuta tuturor!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:02, 30 Aprilie 2014
1-Dupa redactare,instanta va comunica partilor hotararea
Daca in termenul stabilit partile nu inteleg sa atace hotararea instantei de fond,se poate parcurge procedura pentru executare silita
2-In conformitate cu prevederile contractual asumate,inclusiv reziliere contract,notificati locatarul sa isi achite utilitatile ,sub sanctiunea sistarii provizorii a furnizarii acestora pana la plata la zi
Am auzit un jurist care ii spunea unuia sa ceara dispozitivul sentintei, sau o cerere de grabire a comunicarii sentintei, fara a stii speta in cauza si prea multe detalii.... de aceea v-am intrebat daca as cere dispozitivul legalizat la ce m-ar putea ajuta.
Iar cu privire la sistarea utilitatilor, l-am notificat de mai multe ori, insa mi-e frica sa i le sistez avnad obiect de activitate alimentatie publica, sa nu i se strice marfa si dupa aceea sa fim implicati intr-un alt proces din partea lui......de aceea astept hotararea judecatoreasca, sau repet ma gendeam eu ca si dispozitivul ei mi-ar ajunge pentru evacuare chiriasului.
Ce sa ma mai fac cu asta,? o cerere de reziliere contract/evacuare totusi nu trebuia sa dureze dupa parerea mea 7 luni si inca tot nu dispun de sentinta....
Multumesc
Legal instanta detine obligatia sa redacteze hotararea motivata in termen de 30 de zile de la pronuntare
Practic datorita bagajului mare de cauze,a lipsei personalului,sunt multe cazuri cand se intarzie redactarea si comunicarea hotararii-uneori si mai multe luni
In cazul in care se intarzie redactarea hotararii,partile au dreptul sa solicite presedintelui de instanta sa dispuna urgentarea redactarii si comunicarii hotararilor
cu privire la sistarea utilitatilor, l-am notificat de mai multe ori, insa mi-e frica sa i le sistez avnad obiect de activitate alimentatie publica,

Concret care este interesul dv sa va recuperati debitul sau sa fiti pagubita de locatar ?
Cerere de reziliere contract si evacuare - cu solicitare de ordonanta presedentiala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort imo imo Dupa cite zile trimit de obicei dupa terminarea divortului deciziile sau sentinta judecatoreasca? Nu stiu cum se zice corect la hartia ,dovada cu care pot ... (vezi toată discuția)
Chiriasi rau platnici eugbad eugbad Buna ziua, Am facut contract de inchiriere pe 6 luni, pentru un apartament de 2 camere, pe care l-am inregistrat la ANAF. Initial chriasii mama si fiu, ... (vezi toată discuția)
Art. 1033 si urm. ncpc Crisanca Crisanca Buna ziua. Va rog sa-mi dati un raspuns in urmatoarea problema: am facut o actiune pentru evacuarea chiasului care nu a mai platit chiria de mai bine de 6 luni ... (vezi toată discuția)