Va rog sa-mi spuneti din experienta dumneavoastra : in cazul in care un coproprietar extinde imobilul FARA acordul celorlalti , instanta cum tine cont de acest lucru in cadrul atribuirii ? Cum imparte imobilul ? Se tine cont de VALOAREA data de expert , sau de numarul camerelor ? Casa are mai multe intrari , se poate face in natura . Valoarea extinderii este de 1/2 din valoarea intregii case ( extindrea 21.676 un hol si o magazie , iar intreaga casa fara extindere 42.579 , 6 camere ) . Sunt trei cote a cite 1/3 .
Instanta va aprecia in functie de probele administrate, de rezultatele exeprtizelor, de valoarea imobilului, de contribuita fiecarui proprietar....etc. Sunt multe aspecte si, mai mult de cat atat, durata pana la ajungerea la o finalitate va fi destul de indelungata. Ca atare, este imposibil sa va spunem acum cum se va sfarsi un astfel de proces.
Ca regula generala: impartirea se face in functie de cotele fiecarui proprietar, daca imobilul este comod partajabil se va partaja in natura, daca nu atunci se va atribui unuia dintre proprietari, iar ceilalti doi vor primi o sulta, daca niciunul dintre proprietari nu va dori imobilul, se va vinde amiabil sau la licitatie publica si se va imparti pretul obtinut proportional cu cotele fiecaruia.
Am inteles dar aici este marea problema !! Piritii au extins FARA ACORDUL COPROPRIETARILOR . Fapt demionstrat atit la interogatoriu cit si cu documente de la primarie cit si martori . La asta ma refeream in special . Instanta cam ce face in astfel de situatii ??
Este imposibil de prevazut, chiar si in eventualitatea in care as avea dosarul cu toate actele, expertizele, probele, etc. in fata. Un proces de partaj este unul complex, cu multe probe, printre care expertize administrate. In urma unor informatii succinte si subiective, nu puteti primi raspunsuri care sa cuprinda solutii.
Orice imbunatire adusa unui imobil, inclusiv extinderea, profita tuturor coproprietarilor chiar daca acestia nu si-au dat acordul. Cu alte cuvinte, le apartine tuturor. In cazul in care nu doresc, pot solicita celui care a facut extinderea sa aduca bunul in starea initiala, pe cheltuiala respectivului.
Daca nu s-a cerut asta, atunci judecatorul va partaja in modalitatea descrisa de mine mai sus, incluzand si extinderea, care se imparte in acelasi mod.
Da am inteles . Problema este daca ne va pune sa achitam ceva aluia care a construit fara acordul nostru . Epertul a evaluat la 80 milioane vechi 2 pereti de scindura . Asata-i problema .Va multumim pntru raspuns . Matusa este ingrozita la ideea ca va fi obligata la plata asta .
Partaj succesoral
ada4dey
Buna seara,
Am si eu o nelamurire:
Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)