avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate plata reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate plata reabilitare termica

Din totalul celor 12 apartamente ale blocului asociatiei noastre un singur apartament doreste ca plata lucrarii de reabilitare proprii (nu cu ajutorul primariei) sa se faca pe cota parte indiviza si nu pe suprafata utila de a carui confort va beneficia fiecare proprietar desi dupa parerea mea nu este corect intrucat suprafetele difera (apartamentele au 2,3,4 camere, unii au un singur balcon altii 2, unii si-au izolat deja balconul iar 1/3 nu pot face reabilitarea pe un perete cu o mare suprafata deoarece se invecineaza cu un bloc aflat la doar 30 cm ...). Care este solutia din punctual dumneavoastra? Se poate vota intr-o adunare generala si hotara ceea ce doresc 11 din cele 12 apartamente adica plata in functie de suprafata utila pentru a nu fi pusi in postura ca cei care au suprafata mica si nu isi pot izola peretele vecin cu celalat bloc sa nu achite partea celor cu suprafata mare?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:39, 30 Aprilie 2014
Nu e corect sa-i sfatuim pe utilizatori contra legii. Suntem aici pentru a le arata cum este corect.

Pana la urma, daca lucrurile ar fi asa cum spuneti dv., in orice asociatie se poate vota sa se repartizeze cheltuielile in orice fel, numai ca in lege nu, si daca nimeni nu contesta....asta e.
Atunci de ce mai exista lege? Nu ca sa reglementeze asemenea lucruri si sa si fie aplicata?

Sigur ca ei pot face oricum, dar aici pe forum, ne straduim sa-i indrumam pe oameni cum scrie in lege, ca poate ei nu stiu, nu sa-i incurajam sa faca din asociatia aia o harababura unde fiecare, in functie de interes si de cat are gura de mare, sa faca ce vrea si cum vrea. Cel mai frecvent exemplu de dispret al neaplicarii legii este reparatia terasei si mai nou urmeaza indeaproape chesta asta cu reabilitarea.
Si ce anume este contrar legii in ceea ce am spus eu? Da, intr-o adunare generala de proprietari se poate hotari orice, chiar daca este contrar legii din punctul de vedere al unora la momentul respectiv. Tocmai pentru acest motiv exista posibilitatea contestarii, ca cineva mai destept si care reprezinta legea in stat, sa spuna daca este bine sau nu.

Ipotetic vorbind, daca eu cumpar un apartament in blocul dvs si vreau sa imi izolez fatada (ok, proprietate comuna*, dar eu sufar de frig in casa) dvs impartiti costul la toata lumea? Dar daca inca 10 vecini decid sa faca acelasi lucru, dvs impartiti costurile la toata lumea?

* La modul general si impersonal, pe principiul asta, ca fatada este proprietate comuna, ar trebui considerat ca si ferestrele sunt, la fel, proprietate comuna. De ce v-ati montat termopane fara acordul tuturor proprietarilor si mai ales nu ati impartit costurile la toata lumea?
Pornind de la presupunerea ca sunteti un profesionist in ale administrarii imobilelor, acest ultim mesaj il consider o expresia a unui Gica contra care ar vrea sa provoace o discutie exhaustiva despre proprietatea comuna.

Las juristii sa raspunda cum poate fi incadrata in lege fapta unui om care manipuleaza alti oameni pentru a aproba o hotarare impotriva legii, folosindu-se de faptul ca acei oameni nu cunosc legea. Ma refer la asociatiile unde cativa smecheri, bazandu-se pe ignoranta si delasarea marii majoritati a proprietarilor, isi fac propriile legi in bloc. Sigur ca la justitie poate apela oricine, dar primordial este sa pazim aplicarea legii si apoi, in al doilea rand, sa apelam la justitie. Cu alte cuvinte este mai corect, mai cinstit, mai simplu, mai responsabil sa respectam legea, decat sa facem eforturi pentru a indrepta un rau.

Daca v-ati muta la mine in bloc si ati vrea sa izolati fatada din dreptul apartamentului dv., ar trebui sa cereti aprobare de la comitet si nu o veti obtine, iar daca ati trece la fapte, sa fiti sigur ca ati avea de-a face cu primaria. Cred ca stiti ca in privinta izolarii exterioare si primaria are un cuvant de spus si niste avize de dat.

De asemenea nu pot crede ca un profesionist nu stie ca golul ferestrelor si al usilor exterioare este proprietate privata. Imi schimb usa si fereastra asa cum vreau cu conditia sa pastrez parametrii de constructie initiali, adica nu pot face o fereastra rotunda daca ea este dreptungiulara, dar pot sa-mi montez o usa glisanta cu telecomanda daca nu modific aspectul initial al constructiei si inchisa ea arata ca o usa obisnuita.

Nu e normal insa sa-mi montez aer conditionat sau antena parabolica pe fatada pentru ca aceea nu este numai a mea, decat daca am acordul asociatiei. La noi in bloc s-a admis acest lucru pentru oricine vrea sa-si monteze aer conditionat. Cu antenele a fost mai dificil.

Ca lucrurile se intampla astfel, sunt de acord, dar inca o data, in acest forum promovam aplicarea legii si sper ca intr-un tarziu sa intelegeti aceasta idee si, ca un profesionist ce sunteti, sa urmariti in primul rand acest lucru.
@elga50

Nu vreau sa intru in vreo polemica cu dvs sau cu juristii de pe forum dar, incercati sa vedeti lucrurile si din alte puncte de vedere. Legea 230 traseaza niste linii directoare. Nu inseamna ca poate si trebuie sa prevada toate aspectele vietii (intamplator, am participat in unele privinte la elaborarea ei dar, a iesit total diferit fata de cum trebuia, asta este alta discutie). Si, da, intr-o adunare generala se poate hotari ce vor cei prezenti vis-a-vis de viata acelui bloc si aceea hotarare poate produce efecte pana la schimbarea ei.

In cazul prezentat sunt 12 proprietari si toti au fost de acord sa faca afurisita aia de izolatie. Din cei 12 proprietari, unii si-au izolat deja partial, 4 nu pot beneficia de izolatie completa pt ca blocul este aproape lipit de cel vecin. Oamenii discuta intre ei si sunt de acord sa imparta cheltuiala pe suprafata efectiv lucrata in dreptul fiecaruia. Ceva de genul: total fatada izolata 200 mp, din care Popescu 10 mp, Ionescu 40 mp, Vasilescu 50 mp samd, rezultand cate un cost clar pentru fiecare + ce le revine pentru comun). Sunt de acord toti, cu exceptia unuia care, probabil are o suprafata efectiv lucrata mai mare decat restul si spera ca prin raportarea lucrarii la totalul tuturor CPI din bloc sa plateasca mai putin, tinand cont de faptul ca cei 4 vor plati si pentru ceva ce nu beneficiaza si, desi au CPI mai mica vor plati si mai mult pentru ceva ce nu beneficiaza.

Intamplator, au facut toti izolatia in acelasi timp dar, puteau sa o faca in 12 momente diferite. Atunci cum ar fi impartit costurile? Raportand costul fiecarei bucatele de izolatie la total CPI sau fiecare si-ar fi platit bucatica lui? Nu ma luati din nou cu aprobarea asociatiei, aceasta exista din moment ce fac toti izolatia.


Legea o fi trasand principii, dar normele arata clar cum trebuie repartizata o asemenea cheltuiala. Daca facem o exceptie, va fi foarte probabil sa mai facem si altele si, din exceptie-n exceptie, se ajunge la haos si la deruta, discutii, certuri...
Cateva aspecte nu sunt acoperite de norme si in acest caz asociatia isi face propriile regulamente, dar unde normele au prevederi, de ce sa nu le respectam intocmai?

Atunci, cand ar fi vorba de reabilitarea terasei, majoritatea o sa voteze sa plateasca mai putin sau deloc, pe motiv de beneficiu gratie lucrarii, iar cei de la ultimul etaj mai mult sau tot, ca doar ei beneficiaza, lor nu le ploua-n casa, asa cum se intampla in foarte multe blocuri. Ce treaba are cel de la et.1 sau parter ca aluia de deasupra ii ploua-n casa? Sa fie sanatos, de ce si-a cumparat casa la ultimul etaj? Pana ajunge la el apa (la parter), in ani de zile, poate moare sau pleaca si scapa de cheltuiala.....

Nu e o polemica, ci o discutie despre cum aplicam sau nu legea.
Din experienta pe care o am orice exceptie a nascut alte exceptii si se risca ca in blocul acela sa se respecte mai degraba legea junglei decat legea asociatiilor de proprietari.
Cred ca stiti foarte bine conflictele dintre proprietari privind reparatia terasei, plata reparatiei liftului, plata caldurii pe partea comuna cand exista CT pe scara, repartizarea diferentelor la apa, ocuparea mai mult sau mai putin abuziva a diferitelor spatii comune de cel care are muschii mai voinici si cate si mai cate alte marunte probleme.
Trebuie reglementari in toate, mai nou li se spune proceduri, care aplicate feresc comunitatea de dezorganizare si, de ce nu, de abuzuri, de discriminari, iar pe cei care o conduc de batai de cap inutile.

Solutia pentru acest caz ar fi sa se scoata din calcul suprafata care nu este acoperita, iar restul sa se imparta pe cota-parte indiviza. Oricum costurile sunt mai mici fara acea suprafata.
Daca n-ar fi fost acest caz, locatarii ar fi trebuit sa inveleasca intregul bloc si discutia ar fi fost aceeasi, ai cu pereti exteriori mai putini sa plateasca mai putin, ceea ce este o abatere de la regula de repartizare a cheltuielilor pentru proprietatea comuna.
Fatada este proprietate comuna, nu privata. Asa e scris in lege si pana cand asta nu se schimba, n-avem de ce sa o schimbam noi.
Daca vrem sa ne gospodarim asa cum ne taie pe noi capul, atunci s-o facem total, ce ne mai trebuie lege? Dar cine va garanta ca in acel bloc nu se va ajunge la paruiala pe diverse teme, care majore, care minore?
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari-spatii comune iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 As vrea sa aflu daca un perete exterior al apartamentului proprietate personala este considerat spatiu comun avand in vedere cheltuielile pentru izolare ... (vezi toată discuția)
reabilitare/izolare exterioara a blocului isokonsulting isokonsulting Buna ziua , Va rog sa-ma ajutati si pe mine sa gasesc raspuns la urmatoarele intrebari : -care este formula si in baza carei legi se utilizeaza ea,in ... (vezi toată discuția)
Varianta reparatie fatada andapopa andapopa Imobil cu 10 apartamente.Se hotaraste reparatia fatadei. Din 10 apartamente 9 apartamente voteaza ca modalitatea de plata sa se faca astfel: la fatada ... (vezi toată discuția)