avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri limbajul juridic
Discuție deschisă în Traduceri

limbajul juridic

"Instanta, in raport de disp. art. 167 cod de procedura civila, a incuviintat probatiunea solicitata prin cererea introductiva de instanta."

Vreau sa traduc aceasta fraza si nu inteleg prea bine ce inseamna? Mi-o poate explica cineva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 18:14, 7 Septembrie 2009
Art. 167
Dovezile se pot incuviinta numai daca instanta socoteste ca ele pot sa aduca dezlegarea pricinii, afara de cazul cand ar fi primejdie ca ele sa se piarda prin intarziere.
Ele vor fi administrate inainte de inceperea dezbaterilor asupra fondului.
Instanta v-a adus la cunostinta faptul ca mijloacele de proba pe care dvs. le-ati propus odata cu introducerea cererii de chemare in judecata , au fost acceptate.
Cristina Weber a scris:

"Instanta, in raport de disp. art. 167 cod de procedura civila, a incuviintat probatiunea solicitata prin cererea introductiva de instanta."

Vreau sa traduc aceasta fraza si nu inteleg prea bine ce inseamna? Mi-o poate explica cineva?

Multumesc.

Potrivit art.112 C.proc.civ., cererea de chemare în judecată va cuprinde printre altele si arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere.
Probele propuse în condiţiile arătate vor fi încuviinţate de către instanţă, după ce aceasta a cercetat dacă probele sunt admisibile şi după ce le-a pus în discuţia contradictorie a părţilor.
Instanţa va aprecia dacă probele propuse pot fi utile cauzei. În acest sens, art.167 alin. 1 C.proc.civ. stabileşte că „Dovezile se pot încuviinţa numai dacă instanţa socoteşte că ele pot să aducă dezlegarea pricinii …..”, iar în practica judiciară s-a decis că ori de câte ori se solicită o probă sau instanţa cântăreşte dacă este cazul să ordone o anumită probă din oficiu, ea este datoare să verifice problema concludenţei probei.
Prin urmare, probele propuse de catre reclamant in dovedirea cererii sale au fost incuviintate de catre instanta. De exemplu, daca in cererea introductiva de instanta reclamantul a solicitat proba cu martori , instanta a incuviintat administrarea acestei probe.

Va multumesc pt. ajutor, deci sa inteleg ca "cererea introductiva de instanta" inseamna " cererea de chemare in judecata" ca eu de fapt asta nu intelegeam?

Nu ar fi mai corect : "cererea inaintata instantei"? Acest "de instanta":O m-a derutat de la bun inceput si de aceea nu intelesesem prea bine.

Sper ca acum am inteles bine?
da, cerea introductiva este cererea de chemare in judecata.
:)
Cristina Weber a scris:

Multumesc.

de unde ati luat textul asta?

Am senzatia ca lipseste o virgula pe undeva...

Alte discuții în legătură

Probe proces mihailaurentiu mihailaurentiu Buna ziua.Am un proces pe litigii de munca,am depus concluzii scrise cu o luna inainte de termenul de judecata,parata a depus intampinare prin fax cu o zi ... (vezi toată discuția)
Exceptii si probe dupa interogatoriu adrianadamian2009 adrianadamian2009 Intrebare: In situatia in care la fond s-au administrat o parte din probe, dar reclamantul a solicitat interogatoriu si a fost admis, dupa interogatoriu se vor ... (vezi toată discuția)
Cauza ramasa in pronuntare de la prim termen mihami mihami Buna ziua! Este normal ca o actiune pe contencios /sporuri neacordate functionarilor publici, [b]sa fie respinsa de la primul termen[/b], desi s-a solicitat ... (vezi toată discuția)