avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate cere rezolutiunea antecontractului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate cere rezolutiunea antecontractului de vanzare cumparare?

Buna ziua. Am si eu o intrebare la care sper sa imi gasesc aici raspunsul. Problema e in felul urmator:

Un defunct a vandut printr-un ante-contract in anul 2004 o casa si o suprafata de teren intravilana cu un pret care trebuia platit in 12 rate lunare pe perioada unui an. La o luna dupa incheierea contractului vanzatorul a decedat fara sa primeasca nimic din pretul stabilit. Sora sa care este singura mostenitoare ar dori sa desfiinteze contractul pentru a putea mosteni casa si terenul. Este posibil acest lucru?
Da, este posibil. Mai ales daca pretul nu a fost platit.
Sora şi-a făcut cunoscută calitatea de moştenitor? I-a pus în vedere promitentului cumpărător că, după decesul promitentului vînzător, ea este aceea în patrimoniul căreia au intrat toate drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale defunctului?

Dacă da, situaţia e simplă.

Dacă nu, se cam complică lucrurile. Cumpărătorul nu prea e în culpă contractuală. Mortului nu-i putea plăti, moştenitorii nu s-au prea înghesuit la uşa lui să-şi revendice drepturile... Ce era să facă? Ce i s-ar putea imputa?
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
themis, utilizator
Apreciez ca, daca intr-un interval de 3 ani de zile (din 2004), nu s-a si perfectat si contractul de vanzare cumparare in forma autentica, proprietarul si decedand intre timp, nu s-a transmis niciun drept de proprietate din patrimoniul defunctului, bunurile ramanand in continuare in patrimoniul sau, si, ulterior decesului, in patrimoniul mostenitorilor (daca s-a dezbatut succesiunea).
Promisiunea de vanzare-cumparare nu tine loc de act translativ de proprietate.Cu alte cuvinte imobilul nu a iesit din patrimoniul vanzatorului .Ce scrie mai exact in act?
Cine sta in casa, ce scrie in act?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare mihai09 mihai09 buna ziua in caz de deces al promitentului cumparator obligatia de a incheia contractul se transmite prin mostenire? mentionez ca era casatorit la data ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)