Buna ziua. Am si eu o intrebare la care sper sa imi gasesc aici raspunsul. Problema e in felul urmator:
Un defunct a vandut printr-un ante-contract in anul 2004 o casa si o suprafata de teren intravilana cu un pret care trebuia platit in 12 rate lunare pe perioada unui an. La o luna dupa incheierea contractului vanzatorul a decedat fara sa primeasca nimic din pretul stabilit. Sora sa care este singura mostenitoare ar dori sa desfiinteze contractul pentru a putea mosteni casa si terenul. Este posibil acest lucru?
Sora şi-a făcut cunoscută calitatea de moştenitor? I-a pus în vedere promitentului cumpărător că, după decesul promitentului vînzător, ea este aceea în patrimoniul căreia au intrat toate drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale defunctului?
Dacă da, situaţia e simplă.
Dacă nu, se cam complică lucrurile. Cumpărătorul nu prea e în culpă contractuală. Mortului nu-i putea plăti, moştenitorii nu s-au prea înghesuit la uşa lui să-şi revendice drepturile... Ce era să facă? Ce i s-ar putea imputa?
Apreciez ca, daca intr-un interval de 3 ani de zile (din 2004), nu s-a si perfectat si contractul de vanzare cumparare in forma autentica, proprietarul si decedand intre timp, nu s-a transmis niciun drept de proprietate din patrimoniul defunctului, bunurile ramanand in continuare in patrimoniul sau, si, ulterior decesului, in patrimoniul mostenitorilor (daca s-a dezbatut succesiunea).
Promisiunea de vanzare-cumparare nu tine loc de act translativ de proprietate.Cu alte cuvinte imobilul nu a iesit din patrimoniul vanzatorului .Ce scrie mai exact in act?