avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema la achizitionarea unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema la achizitionarea unui imobil

Buna ziua!
Bunicii mei au cumparat in 2002 un imobil teren intravilan reprezentand 450mp de la o vecina. "Contractul" de vanzare-cumparare de fapt este o chitanta de mana (stiu, in cazul vanzarii unui imobil trebuie neaparat forma autentica). Intre timp vecina de la care au cumparat a decedat, mostenitorul acesteia neavand nicio pretentie in ceea ce priveste terenul cumparat de bunicii mei, chiar daca nu este inscris in cartea funciara. Anul trecut, bunicii meu au vrut sa intocmeasca cartea funciara pe toata suprafata, inclusiv pe terenul cumparat de la acea vecina, doar ca expertul de la cadastru a trecut in dreptul terenului cumparat "teren folosit fara acte".
Mentionez ca la primaria din localitatea unde se afla imobilul teren au fost platite taxele si impozitele si pentru terenul cumparat de la respectiva vecina. Inteleg ca de uzucapiune nu poate fi vorba....ce este de facut?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:09, 29 Aprilie 2014
Va trebui sa actioneze in instanta pe actualii mostenitori ai vecinei vanzatoare pentru constatarea dreptului.
Daca acei mostenitori nu au nicio pretentie, cu actul sub semnatura privata si cu un martor ar trebui sa se rezolve repede.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Va trebui sa actioneze in instanta pe actualii mostenitori ai vecinei vanzatoare pentru constatarea dreptului.

Eu zic că ar trebui o acţiune pentru realizarea dreptului, adică o acţiune prin care să ceară instanţei pronunţarea unei sentinţe care să ţină loc de contract.

Deocamdată, nu are alt drept decît acela de a cere moştenitorilor încheierea actului autentic de vînzare-cumpărare.

Dacă moştenitorii nu au nicio pretenţie, problema s-ar rezolva mult mai repede la norar. Întabulare pe numele moştenitorilor, pe baza unei expertize, urmată de v/c.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate nicolae242 nicolae242 buna ziua, am cumparat o cota indiviza dintr-o masa succesorala prin contract de vinzare cumparare sub semnatura privata(act legalizat la notar nu se putea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune maitrei maitrei [b]Bună seara. Am o rugăminte. Locuiesc într-o casă, construită de bunicii mei, pe un teren cumpărat de la o bancă in anul 1938 (deţin chitanţe cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren intravilan, ultimul proprietar acuma 33 de ani! agape_exc agape_exc Buna ziua!Am si eu o dilema!Si anume,vreau sa cumpar un teren intravilan(gradina),terenul respectiv nu sa mai lucrat de 30 de ani,si nici impozit nu s-a mai ... (vezi toată discuția)