Proces verbal contraventional intocmit de o persoana juridica de drept privat pentru sanctionarea unei fapte cu privire la circulatia pe drumurile publice.
Buna ziua.
Cat de legal este un proces verbal contraventional intocmit de o persoana juridica de drept privat ?
Si cum poate fi atacat ?
Este vorba de un proces verbal intocmit de o societate comerciala ce aplica sanctiuni contraventionale ca avertisment si complementare de imobilizare autoturisme pentru diferite abateri constatate in circulatia pe drumurile publice de catre aceasta persoana juridica, fiind imputernicita de primarie in acest sens, efectuand astfel acte de comert si obtinand venituri si profituri in functie de numarul autoturismelor imobilizate pentru care solicita si taxa de deblocare.
Probabil ca persoana juridica are un contract cu Primaria, dar chiar si in aceste conditii nu are dreptul de a sanctiona contraventional decat Politia Locala si Politia Romana de la circulatie, din punctul meu de vedere nu prea este legal.
Si in aceste conditii cum poate fi atacat si anulat?
Problema cea mai mare e ca in prezent nu mai poate fi invocata exceptia de nelegalitate a unui act administrativ normativ in timpul unui proces si deci printr-o plangere contraventionala nu s-ar putea cere constatarea nelegalitatii unei Hotarari de Consiliu Local (spre exemplu).
Si o alta nelamurire consta in faptul daca poate fi atacat cu plangere contraventionala un procesul verbal contraventional care nu este incheiat de o autoritate publica ?
Daca detineti probe temeinice formulati plangere constraventionala impotriva PV in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Bine, multumesc. Dar procesul verbal contraventional poate fi anulat in cadrul plangerii contraventionale pe motiv ca este incheiat de o persoana juridica?
Spre exemplu, ma gandeam ca un astfel de proces verbal nu este in conformitate cu Art. 16 din OG2/2001 unde la alin.1 este prevazut: ,,Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; ''.
In plus, nu este indicata nici o calitate a agentului constatator (acela fiind un simplu angajat), astfel ca ar fi aplicabil dupa parerea mea si Art. 17 ,,Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu. ''