avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordare prioritate, vatamare corporala dar fara ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordare prioritate, vatamare corporala dar fara contact cu auto

28 04 2014 fratele meu conducea o motocicleta pe banda 2, din sens opus un autoturism aflat pe banda 2 vireaza la stanga fara semalizare si intra intr o spalatorie..conducatorul de pe motocicleta afost surprins de reactia autoturismului care a virat la stanga, acesta fiind nevoit sa franeze destul de violent in cat a cazut si sa rostogolit pe asfalt si a nimerit cu un picior intro groapa fracturandu si piciorul drept in 2 locuri undeva sub rotula si aproape de glezna..fractura deschisa...mentionez ca motocicleta nu a atins autoturismul acesta virand destul de repede..astazi 30 04 2014 se afla la sitalul judetean galati la terapie intensiva pentru operatie si montarea tije in picior. Daca are cineva sugestii legale pentru tragerea la raspundere a celui care a provocat incidentul.. soferul sustine ca el nu a facut nimic , ca motociclistul a cazut singur si el nu este vinovat. Astept un raspuns daca se poate... din cate am inteles cica ar fi deschis un dosar de urmarire penala.. sunt si 2martori care inca nu au fost chemati pentru declaratii..politia a fost la spital la fratele meu si i a luat o declaratie verbala in acest caz...politistul rutier ia spus ca dupa ce iese din spital sa se duca la politie si sa dea o declaratie scrisa cum sa intamplat dar va dati seama cam cat dureazaasta in starea lui. Multumesc
Buna ziua,

Fapta pe care ar fi comis-o soferul e, din ce inteleg eu, vatamare corporala din culpa. in acest caz, e necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate pentru a se putea incepe urmarirea penala. conform art. 296 Cod de procedura penala, plangerea se face in termen de trei luni de cand s-a comis fapta.

Ca sa nu piarda fratele dvs acest termen, eu v-as sugera sa faca dansul plangerea si sa vedeti daca o puteti inregistra la politie. Daca nu v-o primesc personal, trimiteti-o prin posta.

Pentru a fi sigur ca face bine plangerea si ca urmarirea penala decurge cum trebuie, ar fi bine sa isi ia fratele dvs si un avocat.

Succes,
ar fi bine sa faca plangere prealabila fratele dvs desi din starea in care se afla este mai mult ca sigur ca va avea nevoie de mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale. Va trebui sa solicitati odata cu plangerea un certificat medico-legal si sa se exprime ca doreste sa se judece cu soferul si sa solicite despagubiri (daune morale si materiale ale caror cuantum le va exprima atunci cand va avea o reprezentare completa asupra prejudiciilor). S-ar putea sa fie nevoie si de o expertiza.
Buna seara,
asa cum v-a informat colega mea, fratele dvs. are trei luni la dispozitie sa formuleze plangere penala impotriva soferului pe care il considera vinovat de producerea accidentului. Fapta va fi considerata infractiune daca numarul de zile de ingrijiri medicale va fi mai mare de 90, lucru pe care il va stabili Institutul de Medicina Legala Galati. Nu este obligatorie prezenta fratelui dvs. in fata politiei pentru inregistrarea plangerii si nici in fata medicilor de la IML pentru intocmirea raportului.
Ar fi indicat sa va adresati unui avocat pentru ajutor, de preferat unul din Galati, avand in vedere ca acolo a fost savarsita fapta. Ar fi indicat, de asemenea, sa pastrati toate bonurile fiscale (cu siguranta o mare parte din medicamentele de care va avea nevoie fratele dvs. vor fi cumparate de familie - fratele meu a avut o trauma asemanatoare si spitalul nu a asigurat mai nimic. In plus, dupa externare o vreme va trebui sa faca injectii cu anticoagulante, iar apoi terapie pentru recuperare. Va avea nevoie de o a doua operatie, probabil peste 8-9 luni, pentru indepartarea tijei). Este posibil sa platiti inclusiv tija. Incercati sa obtineti factura si chitanta, pentru ca este destul de scumpa.
In masura in care numarul de zile de ingrijiri medicale va fi de cel putin 91, iar fratele dvs. a depus o plangere penala, in cadrul cercetarilor penale se va efectua o expertiza care sa determine dinamica accidentului. Daca va rezulta din ancheta ca soferul este vinovat, in totalitate sau in parte, va fi sanctionat de instanta de judecata. Fratele dvs. va putea solicita ca asiguratorul masinii sau Fondul pentru Protectia Victimelor Strazii, daca masina nu avea RCA valabil, sa ii plateasca cheltuielile suportate din cauza accidentului.
Insanatosire grabnica!
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Diana Petrache, Avocat
Conteaza foarte mult ce va rezulta din probe.
Inteleg ca s-a facut cercetare la fata locului de politie.
Ar fi recomandabil sa mearga insotit de avocat la audiere intrucat avocatul vorbeste altfel cu politistii.
E bine sa formuleze plangerea penala indifferent daca mai sta in spital doar o saptamana, intrucat cursul anchetei isi va urma calea...Trebuie vazut si raportul politiei referitor la accident, intrucat din ce ati relatat este posibil ca soferul auto sa nu aiba vreo vina si sa nu fie atrasa raspunderea sa penala si/sau civila. Dinamica producerii accidentului poate ilustra altceva, mai ales daca nu a fost un contact intre cei doi participanti la traffic,daca nu s-au depasit benzile separatoare de sens....toate aceste aspecte nu pot fi in favoarea fratelui dvs...oricum, ii dorim sanatate si success!

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier- dosar penal Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala (motociclist) alex8810 alex8810 In urma cu 11 luni,intr-o noapte in jurul orei 1:00 am executat manevra de intoarcere pe o sosea din Bucuresti ,dupa ce m-am asigurat de pe sensul meu de ... (vezi toată discuția)