Mi se cere sa mint in calitate de martor cu identitate reala si sa spun adevarul ulterior in calitate de martor cu identitate protejata .
Ce sa fac? Nici nu as vrea sa ma pun rău cu acuzarea...nici sa fiu deconspirat , dar nici sa dau marturie mincinoasa.nu am făcut nimic ilegal...am urmat indicațiilor lor pana acum...dar parca e prea mult...mi-e frica de acuzare...mi-e frica de inculpati...simt ca o iau razna...:((((((
Aveti dreptul sa aveti avocat.
Daca avocatul e profesionist dar si dur poate lamuri situatia.
Dar nu cred ca poate impaca si capra si varza.
Din pacate exista astfel de probleme cateodata...
Ce garanție am ca daca depun aceasta marturie cu identitate reala nu voi fi ulterior acuzat de marturie mincinoasa? Pot cere vreun document/autorizatie de la parchet pentru așa ceva?
E normal sa fac așa ceva? Mi s-a descris inițial o cu totul alta desfășurare a narațiunii,dar a ieșit un mare fiasco(deconspirare aproape totala).Dovezi ca am colaborat cu ei pana aici am, as vrea sa ma retrag(spun adevarul cu identitate reala), dar mi-e frica de cum vor reactiona ei. Ma repet ca nu am făcut nimic ilegal.Mi s-a cerut ajutorul, iar eu, ca un bun cetățean ce sunt am acceptat .Of...
Nu trebuie sa exageram. Totusi nu traim in Chicago-ul anilor 20-30, sau poate?! Inteleg ca se doreste ca sa nu fiti deconspirat. Daca cel acuzat este vinovat si merita sa ajunga la puscarie nu vad de ce nu ati accepta. Nu va ambalati, fiti calm, luati-va timp cand raspundeti si calculati bine ce spuneti astfel incat sa nu va dati de gol. Daca insa sunteti silit sa faceti ceva contra constiintei si sa acuzati pe nedrept atunci inregistrati tot si puneti bine pentru siguranta. Sunt atatea scule gen James Bond pe net...
Nu puteti oferi de doua ori marturie indiferent de modul in care o faceti(ma refer la declaratii contradictorii). Se poate ajunge la un momentdat ca dumneavoastra sa fiti acuzt de marturie mincinoasa. Cred ca strategia este simpla: Se vrea sa depuneti mai intai marturia mincinoasa cu identitatea reala dupa care veti fi anuntat ca nu mai este nevoie de marturia adevarata facuta sub identitate protejata(care oricum nu mai era posibila), totul pentru a se obtine o condamnare sau invers, o achitare.
Ideea este simpla: Veti depune doar o singura data marturie, in care sa spuneti 'adevarul' si numai spunand 'adevarul' nu veti atrage repercursiuni aspra dumneavoastra.
Marturia mincinoasa nu prea poate fi dovedita, dar cand exista incoerenta sau contradicitii in declaratii provenind de la aceiasi persoana atunci dovada este clara. Cand vine vorba de declaratii contradictorii intre mai multe persoane, acolo este treaba judecatorului sa cantareasca (sa valorifice) declarariile si probele iar pe baza acestora va da o sentinta. Marturia mincinoasa exista cand declaratiile au fost data cu rea credinta in scopul de a pagubi iar asta trebuie sa rezulte in mod evident.