avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mi-e frica de fiul meu - cum sa-l dezmostenesc?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mi-e frica de fiul meu - cum sa-l dezmostenesc?

Desi i-am dat startul in viata - studii, apartament, masina, firma #-o- fiul meu, din cauza sotiei sale, nu m-a sunat de trei ani, nu ma lasa sa-mi cunosc nepotica ( are deja 4 ani ) si, in general, are un comportament ce frizeaza patologicul ( posibi sa fie ceva traume pt. ca am divortat cand avea 4 ani si l-am crescu cu ajutorul material si afectiv al parintilor mei. Nu m-am mai recasatorit. ).
In prezent am aproape 60 de ani, sunt bolnava de cancer si, ca urmare a chemio si radioterapiei, am si alte boli - tensiune, proleme cardiace, hepatice, renale. Deocamdata nu am nevoie de ajutor - ma descurc singura, dar vremea trece iar mie imi este frica de fiul meu, pt. ca este TOTAL dirijat de sotie si soacra-sa si abia asteapta sa mor sa ma mosteneasca. Nici asta n-ar fi o problema - fiecare este dator cu o moarte - dar exista posibilitatea si probabilitatea sa cad la pat si sa ma ia, in calitate de APARTINATORI ( n-am alte rude in oras ), sa ma arunce in
vreo magazie, sa nu stie nimeni de mine, sa nu poata interveni nimeni pt. ca nu are dreptul, sa-mi ia tot si sa-mi foloseasca si pensia. Mi-e frica pt. ca sotia sa, nu si-a ingrijit NICIUN BUNIC - atat bunicul patern cat si bunica materna i-a aruncat la azil, desi avea conditii sa-i intretina in vila sa. Bunicul a avut o pensie mare pt. ca a fost colonel iar bunica a avut si o alta fiica bogata, care a platit azilul. Nora mea este o fiinta dura si rapace.
Pe scurt, ma intereseza cum si in ce conditii pot sa-mi dezmostenesc unicul fiu ( consider ca mi-am facut datoria de mama si ca, ceea ce mai am, pot si vreau sa folosesc pentru ingrijirea mea ) si ce posibilitati de contract de vanzare cumparare am pentru apartamentul meu de doua camere, in schimbul intretinerii mele de catre altcineva. Eventual impartasiti-mi din experienta voastra. Multumesc.
Startul ? :confused:
Nu puteti si nu e nevoie sa il dezmosteniti, incheiati un contract de intretinere cu cine va doriti.
Sunteti intr-o situatie disperata, aproape la limita as zice. Pt. a primi un raspuns cat mai adaptat situatiei d-voastra, ar mai fi nevoie de cateva date pe care nu ni le-ati furnizat. De pilda aveti o ruda apropiata, sora/frate/nepot/var, un amic/amica, in fine, aveti pe cineva in care sa aveti cat de cat incredere?
Cat credeti ca valoreaza apartamentul? Ce pensie aveti? Care va este speranta de viata?
De ce nu va adresati unui notar/avocat? Atentie, nu unuia care va cunoaste fiul!
Asa cum avem medic de familie, asa ar trebui sa avem si un notar, un avocat, poate si un duhovnic.
Ce simplu v-ar fi fost acum....
Un exemplu: va incredintati apartamentul, poate si pensia, unui azil privat. Sunt si nu putine!
Avocatul v-ar putea consilia, n-ati vrea sa nimeriti din lac in put!
Ati dori sa fiti inmormantata langa sot/parinti, ati dori sa vi se faca toate pomenile, sa aveti la mormant un monument, etc, aici v-ar ajuta notarul.
Asa ca revin : De ce nu va adresati unui notar/avocat?

Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
DlGoe, utilizator
Nu il puteti dezmosteni.
Mergeti la avocat sau la mediator ca sa se caute solutii pentru a rezolva problemele.
Exista variante juridice dar e bine sa gasiti o cale de rezolvare amiabila.
Trebuie sa va consultati cu cineva in functiende ceea ce vreti de fapt.
Buna ziua,
Multumesc pentru contactare. Incerc niste raspunsuri:
- am cateva variante ref. la persoane de incredere, dar nu am alte RUDE in localitatea de resedinta
- apartamentul valoreaza acum aprox 45000-48000 euro ( am consultat un agent imobiliar sub motiv ca vreau sa-l vand )
- am pensie de boala 800 lei
- speranta de viata o stie numai Dumnezeu - in prezent sunt pe picioarele mele si ma gospodaresc singura
- exact asta caut: sfaturi, indrumari, legislatie etc, ca sa nu ajung in faza in care nu mai am grade de libertate
- am in vedere si variantele azil sau manastire, dar mi-as dori sa mor in casa mea
- doresc incinerare, serviciu funerar laic, cenusa imprastiata intr-un anumit loc
Si acum raspunsul la ultima intrebare: nu m-am adresat direct unui notar sau unui avocat pt. ca traim in Romania, pt. ca n-am incredere in notati, avocati ( scuze, asta este ! ), medici si pt. ca vreau sa am "lectia invatata"m in momentul in care voi consulta asa ceva. Lectia asta de viata am invatat-o in perioada de boala, cand am constatat ca, inclusiv la medic, trebuie sa stii "despre ce se vorbeste in propozitie" ca sa nu te fenteze ( banu'i ochiul dracului! ).
Sugestia dvs. este frumoasa si eleganta dar...traim in Romania unde furtul este inscris in ADN!
In concluzie caut INFORMATII, SUGESTII, SFATURI - NU persoane!
Contractul de intretinere nu poate fi desfiintat cu usurinta.

Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.

Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.

Alte discuții în legătură

Am o fata care ma abandoneaza la batranete... iconita iconita Am o fica pe care am crescut-o singur, am renuntat la viata mea ptr. a ma ocupa de cresterea si educatia ei .Acum sunt la pensie, traiesc singur intr-un ... (vezi toată discuția)
Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere raisa1234 raisa1234 Buna ziua, Am nevoie de sfaturi, va rog, deoarece traiesc intr-un stress continuu. In urma cu cativa ani, am facut un contract de intretinere cu uzufruct ... (vezi toată discuția)