avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Buna ziua,

Am nevoie de sfaturi, va rog, deoarece traiesc intr-un stress continuu.
In urma cu cativa ani, am facut un contract de intretinere cu uzufruct viager cu bunicii mei ( parintii tatalui meu - unicul fiu al acestora ). Mai am 2 frati din partea tatalui, care au plecat din tara.
Bunicii m-au ales sa am grija de ei si sa imi daruiasca casa lor deoarece nu au incredere in fiul acestora (tatal meu) si ma iubesc foarte mult. Ei ne-au crescut pe mine si pe fratii mei deoarece tata ne-a parasit cand eram mai mici si nu locuieste in aceasta casa (tata are doar buletinul la adresa noastra). Am locuit toata viata impreuna cu bunicii, care m-au crescut, m-au iubit foarte mult si s-au gandit la viitorul meu.
De curand, bunica mea a decedat. Eu si sotul meu locuim impreuna cu bunicul si avem grija sa nu ii lipseasca nimic, gatesc, il ducem la medic, platim cheltuieli, impozite, ajutam la treburile casei etc.
Ce se intampla dupa moartea bunicii ? Poate intra tatal meu la succesiune ?
Bunicul meu este in viata, dar ma gandesc si mai departe.
Ce se va intampla dupa ce nu va mai fi bunicul meu alaturi de mine ? Pot avea tatal sau fratii mei drepturi la casa bunicilor ?
Stiu ca acest tip de contract poate fi atacat in instanta. Ce pot face eu pt linistea mea ? Am investit bani in renovarea casei, dupa ce am incheiat contractul de intretinere.

Va multumesc anticipat !
Daca sunteti nud proprietar si veti dobandi usus, fructus si abusus mostenitorii nu pot avea drept la proprietatea dvs.
Ar fi bine sa mergeti cu actele la avocat pentru a va lamuri pe deplin.
In urma cu cativa ani, dupa incheierea contractului de intretinere, am fost la un avocat pentru consiliere, care mi-a spus ca tatal meu nu are sanse sa demonstreze ca eu nu ii intretin pe bunici. Insa dupa alte discutii, sunt, in continuare, nelinistita.
Am pastrat facturi, bonuri legate de renovarea casei. Credeti ca este necesar sa pastrez si alte bonuri de cumparaturi alimente ? In ideea in care tatal meu va ataca, in instanta, contractul de intretinere ?
Multumesc !
Contractul de întreținere poate fi "atacat" doar de cei întreținuți, în caz de neexecutare a obligațiilor.
Apoi, vorbim despre un contract cu titlu oneros, translativ de proprietate.
Deci, nu mai aveți de ce sa va puneți problema succesiunii. Bunica a decedat. Mai rămâne obligația fata de bunic. Când nici el nu o sa mai fie, mergeți la Cartea funciara cu certificatele de deces, radiați clauza și din acel moment casa e a dvs.
Dacă se invoca motiv de nulitate absoluta se poate anula actul.
Scrie în lege ca rezoluțiunea contractului nu se poate cere de moștenitori?
Parca am văzut cazuri cu judecați cu mostenitorii în astfel de cazuri și nu rețin sa fi văzut respinsa vreo acțiune ca inadmisibila.

Pana în prezent toate procesele de acest fel pe care le-am avut au fost cu persoanele părți în contract și nu cu mostenitorii.

Am avut și procese în care persoana nu a avut discernământ și notarul a făcut act de vânzare cumpărare fără întreținere dar în urma cu vreo 18 ani.S-a dovedit pe baza de expertiza medico-legala psihiatrica.
Dacă vorbeai cu persoana 2 minute nu îți dadeai seama ca nu are discernământ.
La notar merge și semnează și gata...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Ingrijorarea vine de la faptul ca am citit si auzit tot felul de situatii in care se poate anula un astfel de contract in instanta, de catre mostenitori.
Am fost la notarul care ne-a facut contractul si mi-a spus ca trimite Certificatul de deces al bunicii sa se radieze din CF.
Daca , dupa ce bunicul nu va mai fi in viata, eu voi merge la Cartea Funciara cu certificatul de deces si se va radia din CF, dupa acest moment tata mai poate contesta contractul in instanta ?
Ma gandesc si la alta varianta in care tatal meu poate invoca dreptul la succesiune inainte sa se efectueze iradierea celor intretinuti. Este posibil ?

Inainte de emiterea contractului de intretinere, am fost cu bunicii la un control medico-legal psihiatric si a fost efectuata o expertiza sociala acasa, din partea primariei.
Cum pot lua masuri, inca de acum, in eventualitatea in care voi fi nevoita sa demonstrez, in instanta, ca am avut grija de bunici ? Ce anume si cum se poate demonstra ? Sa ma gandesc sa pastrez bonuri de cumparaturi alimente, facturi de utilitati ? Cu martori care mai vin la bunicul meu in vizita ?
Multumesc !

[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Actul de mostenire, Clara iordache Clara iordache Buna ziua,am o intrebare legata de actul de mostenire,eu am 1 frate dar are alt tata,tatal actual nu ma are decat pe mine,unicul copil,insa tata a decedat,mama ... (vezi toată discuția)
Pot ataca contractul de intretinere? pascal8 pascal8 Buna ziua, Bunicul meu fiind la o varsta foarte inaintata impreuna cu tatal meu, care are probleme de discernamant (alcoolism cronic, epilepsie) au semnat un ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)