avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana gaz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana gaz

Buna seara, locuiesc la bloc si unul dintre vecini a suportat toate cheltuielile pentru aducerea instalatiei de gaz pana la scara si pe scara, pana la etajul 2, unde locuieste.
Nu era normal ca firma care se ocupa de acesta lucrare sa ceara acordul celorllalti locatari inainte de incererea lucrarii in scara blocului? Ce lege reglementeaza acest aspect?
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Trebuia aprobarea asociatiei de proprietari si a proprietarilor pentru a trage coloana de gaz pe spatiul comun.
Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Credeti ca se tragea acea coloana de gaze, daca asociatia nu si-ar fi dat acordul? Eu nu cred.
Din aceeasi lege:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
De fapt care este problema? Acordul, legislatia, firma, proprietarul sau altceva?
Cunosc situatii in care daca un proprietar vrea sa bata un cui in perete, pe casa scarii (sa puna o floare), tre' sa ceara acordul celorlalti proprietari si mai si zice: ce dom'le, nu spune legea asa? Am dreptul acesta sau nu? Ba da, de aceea v-am cerut acordul... Bine, bateti un cui, da' numai unul!
.........................
Majoritatea blocurilor construite in "epoca", pe langa faptul ca sunt ingramadite cum nu cred ca acum mai poate face cineva asa ceva, au fost si lipsite de anumite facilitati, inclusiv de aceasta coloana de gaze, necesara separarii de masura a consumului (adevarul ca si costul gazelor era altul - in 1974 /1975, pe lista de plata suma reprezentand consumul de gaze era asa de mic, incat se afisa din trei in trei luni, iar pentru o familie compusa din 4 persoane costul era de 7,50 lei...).
Desigur, acum altele sunt cerintele, astfel ca pe casa scarii nu mai ai loc sa mai pui o floare - insa, daca insisti, se poate. Ai trei firme de cablu, o teava de gaze cu tot cu gazometre si unii dintre proprietari s-au gandit sa-si scoata apa rece pe casa scarii. Este o adevarata nebunie, ce mai incolo incoace - din acest motiv, cred ca autorul topicului are dreptate sa-si puna anumite intrebari.
@elga. Nu s-a cerut acordul nici proprietarilor de pe scara nici conducerii asociatiei. Nu am o problema cu respectivul vecin ci cu firma de cablu, mi se pare normal ca la documentatia facuta sa existe si acordul asociatiei. De aceea intrebam daca exista o reglementare legala legata de montarea coloanelor de gaz pe partile comune in afara de L 230/2007.

Scuze, firma de gaz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Adriantot, moderator
Chestiunea montarii unei tevi de gaze pe casa scarii este un lucru foarte important ca sa fie facut fara acordul majoritatii proprietarilor din scara respectiva. Daca acest lucru nu este hotarat intro sedinta, AG, etc., atunci se intocmeste un tabel cu proprietarii prin care li se solicita acordul montarii unei tevi de gaze pe casa scarii (spatiu comun).
Daca se intruneste majoritatea, se merge la as. prop. in vederea obtinerii acordului conducerii. Acest document se inmaneaza firmei constructoare. Se pastreaza un exemplar la as. prop.
Desigur tabelul respectiv este o piesa importanta la dosarul pe care firma constructoare il va duce la furnizorul de gaze.
Sigur, mai sunt si situatii in care toate aceste etape sunt shuntate - desigur pe raspunderea nu stiu cui.
Cunosc o multime de cazuri in care unii cetateni (mai egali in drepturi decat altii) si-au trantit ditamai casoiul in buricul targului fara nicio autorizatie si cam in fiecare an autoritatile locale dau cate o dispozitie de demolare a casoiului. Vine o firma de demolari si scoate o tabla de pe acoperis. Atat! o lasa desfacuta, in vazul lumii si uite asa trec anii, se schimba primarii, mai vine unul cunoscut cu proprietarul si iar trec anii. Omul ramane cu casa iar ceilalti "latra" la gard! Deci?

Alte discuții în legătură

Acorduri gaze naturale lucitanase lucitanase Buna ziua. Am o nelamurire si sper sa ma poata ajuta cineva. Detin un apartament si pe scara unde locuiesc vreau sa ma racordez la gaze. Am vorbit cu o firma ... (vezi toată discuția)
Problema cu acordul proprietarilor coloanei de gaze.... StefanStelian StefanStelian Am hotarat de curand sa fac demersurile necesare pentru bransarea la coloana de gaze din scara blocului in vederea montarii unei centrale de ... (vezi toată discuția)
Legea privind bransamentul la gaze la bl cu 8 etaje postelnicu_elena2000 postelnicu_elena2000 buna ziua presedinte de asociatie de proprietari am dori sa ne bransam la conducta de gaze care este la et 7 eu locuiesc la et 8 intrebarea este daca este ... (vezi toată discuția)