avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie pe propria raspundere neconforma cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie pe propria raspundere neconforma cu realitatea

O persoana care a incheiat un contract de munca 8 h/zi, intre timp i s a facut o oferta din partea altei firme in contract fiind 4 h/zi care l a semnat.

dupa 2 saptamani i se inmaneaza o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu ar mai avea nici un contract de munca pe 8h/zi.

Supervizorul direct, verbal i a recomandat persoanei sa semneze ca nu se intampla nimic.

La ce s ar putea ajunge in cazul ca semneaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 3 Mai 2014
NCP

Art. 326
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
1. Din Codul muncii:

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

2. - Asadar un salariat poate avea mai multe contracte individuale de munca (CIM) in acelasi timp daca le poate onora.
- Aceste contracte pot fi cu timp de lucru normal (8 ore pe zi) sau cu timp partial.

3. Deci nu vad de ce i s-ar cere o asemenea declaratie.
CiprianGeorge a scris:

.....
La ce s ar putea ajunge in cazul ca semneaza?

Nu cred ca se va pune problema formularii unei plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii., chiar daca ar descoperi ca ati mintit in declaratie.

Probabil ca a avut in vedere prevederile Codului fiscal :
art.7 alin.1 pct. 3. activitate dependentă la funcţia de bază - orice activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare fiecăruia locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază ;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize permis de conducere cristian p cristian p Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mi s-a furat permisul de conducere pentru a obtine altul trebuie repetate analizale ? Sau este mai bine sa-l declar ... (vezi toată discuția)
Doua contracte de munca in acelasi timp miri1990 miri1990 daca la angajare semnez o declaratie pe propria raspundere ca nu detin alte contracte de munca si ca nu detin carnet de munca si lucrurile nu sunt chiar asa de ... (vezi toată discuția)
Am mințit în fata notarului când am vândut o mașină care practic nu este a mea. ce pot păți? allinflirin allinflirin buna dimineata eu am vandut o masina care practic nu este a mea masina find finantata.Am foat la notar si am declarat pe propie raspundere ca masina este a mea ... (vezi toată discuția)