avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lapte praf gratuit pentru copiii in plasament
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lapte praf gratuit pentru copiii in plasament

Buna ziua. Am in plasament doi copilasi de 3 respectiv 5 luni, si de 2 luni ma lupt cu medicul de fam. pt. a obtine lapte praf gratuit. Conf.Legii 321/2oo1 laptele se distribuie prin Cons.Locale, de la Consiliu mi-au spus ca e datoria medicului de fam .Medicul de fam. spune ca nu poate accesa programul fiindca este fr. incarcat. Am intrebat si alt medic, care a enumerat toate situatiile in care un nou-nascut are dreptul la lapte praf gratuit, mai putin cea a plasamentului . Mentionez ca lucrez pentru o fundatie si nu la Protectia Copilului. va rog sa ma lamuriti. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 3 Mai 2014
În conformitate cu Legea nr. 321 din 26 iunie 2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copii, cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, beneficiază de lapte praf gratuit, copiii în limitele de vârstă arătate în titlul legii de mai sus, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile speciale prevăzute de lege.

Din Norma metodologica din 21.03.2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.312 din 06.04.2006 de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern :
art.1
Laptele praf, formula pentru sugari, se acordă gratuit, pe baza de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, copiilor se încadrează în următoarele criterii:
a) cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern. Această creştere nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare şi a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizează prin compararea greutăţii copilului la un interval de minimum două săptămâni. Orice altă metodă de apreciere a absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern (“proba suptului”, aspectul laptelui etc.) este lipsită de valoare;
c) copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
d) cu mama decedată.

Distribuirea laptelui praf, formula pentru sugari, se realizează prin consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Eliberarea laptelui praf se face prin grija primarilor unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază se afla cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au in evidenţe copiii care îndeplinesc condiţiile pentru a primi lapte praf, formula pentru sugari, în mod gratuit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intolerata la lactoza Raresmaria1 Raresmaria1 Am o fetita de 2luni ce are intoleranta la lactoza imi poate da statul acest lapte praf fara lactoza? (vezi toată discuția)
Lapte praf mihai2petru mihai2petru in ce conditi se mai ofera gratuit pentru nou nascuti lapte praf mama piept nu are pentru 2 copilasi #-o (vezi toată discuția)
Cum putem obtine lapte praf de la stat? vomirco vomirco avem un bebe de 3 saptamani,sotia nu are lapte sa hraneasca bebe de la san.avem doar un salariu de 800 lei in casa.nu ne permitem sa luam atata lapte praf pt o ... (vezi toată discuția)