În conformitate cu Legea nr. 321 din 26 iunie 2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copii, cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, beneficiază de lapte praf gratuit, copiii în limitele de vârstă arătate în titlul legii de mai sus, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile speciale prevăzute de lege.
Din Norma metodologica din 21.03.2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.312 din 06.04.2006 de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern :
art.1
Laptele praf, formula pentru sugari, se acordă gratuit, pe baza de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, copiilor se încadrează în următoarele criterii:
a) cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern. Această creştere nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare şi a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizează prin compararea greutăţii copilului la un interval de minimum două săptămâni. Orice altă metodă de apreciere a absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern (“proba suptului”, aspectul laptelui etc.) este lipsită de valoare;
c) copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
d) cu mama decedată.
Distribuirea laptelui praf, formula pentru sugari, se realizează prin consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Eliberarea laptelui praf se face prin grija primarilor unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază se afla cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au in evidenţe copiii care îndeplinesc condiţiile pentru a primi lapte praf, formula pentru sugari, în mod gratuit.