avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum putem obtine lapte praf de la stat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum putem obtine lapte praf de la stat?

avem un bebe de 3 saptamani,sotia nu are lapte sa hraneasca bebe de la san.avem doar un salariu de 800 lei in casa.nu ne permitem sa luam atata lapte praf pt o luna.cum putem obtine lapte praf de la stat?exista o lege pt protectia copilului?asistenta sociala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:16, 3 Ianuarie 2019
Nu vi sa dat lapte praf si vitamine la iesirea din spital? Mergeti la Medicul de familie si la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Exista legea 321/2001 care ofera lapte praf gratuit tuturor copiilor.
detalii
[ link extern ]
Alex_Munteanu a scris:

Nu vi sa dat lapte praf si vitamine la iesirea din spital? Mergeti la Medicul de familie si la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Exista legea 321/2001 care ofera lapte praf gratuit tuturor copiilor.


Legea exista, exista si norme.... Dar bani au fost alocati??
Da, banii au fost acordati.

O prietena a mea a nascut de curand iar de la spital a primit 15 cutii cu lapte praf si vitamine.
Alex_Munteanu a scris:

Da, banii au fost acordati.

O prietena a mea a nascut de curand iar de la spital a primit 15 cutii cu lapte praf si vitamine.


Normele legii sunt ffff stricte.
ARTICOLUL 1
"Laptele praf formula pentru sugari se acorda gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in urmatoarele criterii:
a) cu mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern.
Cresterea nesatisfacatoare a copilului va fi consemnata in fisa de consultatie medicala a acestuia, dupa evaluarea, de catre medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare si a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizeaza prin compararea greutatii copilului la un interval de minimum doua saptamani. Orice alta metoda de apreciere a absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern ("proba suptului", aspectul laptelui etc.) este lipsita de valoare;
c) copil adoptat sau aflat in familie de plasament;
d) cu mama decedata.

ARTICOLUL 2

(1) Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se face pe reteta tip Ministerul Sanatatii si cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele date: denumirea cabinetului medical, datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP, varsta), criteriul de incadrare in program, numarul fisei de consultatie/din registrul de consultatie, diagnosticul "alimentat artificial sau mixt", denumirea laptelui praf indicat si cantitatea recomandata, data prescrierii, semnatura si parafa medicului.
(2) Prescriptia medicala pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna in curs.
(3) La recomandarea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, medicii vor respecta prevederile Codului International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern, elaborat de OMS si UNICEF, la care Romania a aderat din anul 1982. Personalul medical are obligatia de a incuraja si promova alaptarea.
(4) Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, se realizeaza fara a se conditiona dovedirea calitatii de asigurat a parintilor copiilor.
(5) Medicii de familie au obligatia de a inscrie pe lista de asigurati copiii neinscrisi cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, cu ocazia primei consultatii medicale.
(6) Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si care se incadreaza in criteriile de acordare prevazute la art. 1, numai ca o consecinta a actului medical propriu. In situatiile in care prescrierea laptelui praf se realizeaza la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicata prin scrisoare medicala, responsabilitatea revine si medicului care a efectuat recomandarea."

Din ceea ce ati afirmat pot trage concluzia ca legea nu e respectata, lucru care nu ma mira...
Nepoata mea nu a beneficiat de lapte pentru bebelusul ei decat dupa ce copilul nu a luat in greutate 2 luni la rand.....

Alte discuții în legătură

Lapte praf gratuit pentru copiii in plasament liliana-simon liliana-simon Buna ziua. Am in plasament doi copilasi de 3 respectiv 5 luni, si de 2 luni ma lupt cu medicul de fam. pt. a obtine lapte praf gratuit. Conf.Legii 321/2oo1 ... (vezi toată discuția)
Lapte praf mihai2petru mihai2petru in ce conditi se mai ofera gratuit pentru nou nascuti lapte praf mama piept nu are pentru 2 copilasi #-o (vezi toată discuția)
Intolerata la lactoza Raresmaria1 Raresmaria1 Am o fetita de 2luni ce are intoleranta la lactoza imi poate da statul acest lapte praf fara lactoza? (vezi toată discuția)