avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Remedii incompatibile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Remedii incompatibile

Buna ziua!
Ma adresez dvs cu urmatoarea intrebare:
Poate invoca creditorul promitent cumparator, exceptia de neexecutarea a propriilor obligatii si in acelasi timp sa-l dea in judecata pe debitorul promitent vanzator, pentru ai solicita avansul, printr`o ordonanta de plata /art.1013CPC, fara a solicita si rezolutiunea. Ideea este daca creditorul poate invoca cele doua remedii in acelasi timp, acestea fiind incompatibile deoarece cererea de restituire a avansului, desfiinteaza contractul, iar invocarea exceptiei de neexecutarea a obligatiei, este favor contractus.
Multumesc!
Buna ziua,
In general, restituirea avansului se face sub CONDITIA rezolutiunii. Asadar, cererea privind somatia de plata ar trebui respinsa deoarece creanta nu este exigibila pentru ca nu s-a facut dovada indeplinirii conditiei. Singura ipoteza in care s-ar putea cere restituirea avansului printr-o somatie de plata ar fi daca s-ar putea face dovada rezolutiunii prin inscrisuri.
...
Va multumesc.
Este foarte corect ce ati spus si apreciez raspunsul, insa intrebarea principala era daca creditorul poate solicita cele doua remedii in acelasi timp; respectiv, pe de o parte procesul prin care se solicita restituirea avansului, era pe rol si in acelasi timp creditorul, atacat de debitor printr`o cerere reconventionala de plata a unor rate care aveau termen scadent in perioada in care se judeca prma cauza, s-a aparat prin invocarea exceptia de neexecutare a obligatiilor.
Inca o data va multumesc si astept raspunsul dvs
Buna ziua,
Credeam ca se intelege ca am scris ca NU pot fi promovate impreuna pentru motivul deja aratat ... insa ... m-ati bagat in ceata cu cererea reconventionala. :sorry: Ce cerere reconventionala?
Ce ar fi sa ne scrieti aici speta pe scurt? Nu de alta, dar dupa ce ati precizat intrebarea nu as vrea sa nimeresc un raspuns la fel cum persoana cu disfunctie vizuala a gasit Braila.
Stimate domn, multumesc si pt al doilea raspuns.
Apreciez inca o data profesionalismul.
Asa este, imi cer scuze pentru completarea nepotrivita cu cererea reconventionala, intradevar nu exista in speta cerere reconventionala, insa am pus`o pentru a scurta discutia si a respecta timpul dvx.
Speta pe care am sa v`o expun pe scurt este un pic mai complicata
asa ca inarmati`va cu putina rabdare.
Obiect cauza; Rezolutiune promisiune vanzare cumparare; avansul s-a platit la semnarea promisiunii, diferenta de pret convenind a se plati in rate, dupa cum urmeaza: 2012 aprilie-noiembrie / 2013 aprilie - noiembrie/ 2014 aprilie- noiembrie.
Promisiunea a fost incheiata in 16.11.2011.
15.02.2013 termen scadent pt promitentul vanzator de semnare a CVC. insa nu poate semna pt ca nu a reusit sa aduca toate actele necesare. Obligatiile lui devin exigibile de la aceasta data.
Promitentul cumparator si`a indeplinit in mod corect obligatiile pana pe 15.02.2013, adica a platit si avansul si cele 8 rate aferente anului 2012.Pe data de 1.02.2013, cu 2 saptamani inainte de scadenta termenului suspensiv din promisiune( adica 15.02.2013), promitentul cumparator notifica promitentul vanzator ca acesta sa se prezinte la notariat, cu actele necesare incheierii CVC pe 15.02.2013 , daca nu aceasta notificare fiind una de punere in intarziere Dupa cum am precizat prom. vz. s`a prezentat, dara fara acte, astfel ca obligatiile sale au devenit exigibile.
Creditorul promitent cumparator, a introdus pe 14.03.2013 o actiune pe Ordonanta de plata art.1013 solicitand restituirea avansului, fara a solicita si rezolutiunea promisiunii, actiune respinsa de instanta pe data de 17.05.2013, nefiind motivata nici pana in prezent, din motive stiute doar de instanta, important este ca actiunea este inca pe rol.
Actiunea respectiva a fost comunicata promitentului vz pe data de 05.04.2013, iar pe 06.04.2013 era termenul scadent al platii primei rate din cele aferente anului 2013. Promitentul cumparator nu a achitat rata nici pe 06.05.2013 si nici pe 06.04.2013, pr.vz. il notifica de punere in intarziere, dandu`i termen suplimentar de executare a obligatiei de plata a ratelor pana pe 08.05.2013/ apoi da declaratia autentica de reziliere conform art.1552 si prin aceasta declara rezilierea unilaterala a promisiunii si o comunica prin executor jud promitentului cumparator.
Promitentul cumparator, da in judecata pr. vz. introducand actiunea pe 5.06.2013 ,( deci dupa declararea rezilierii unilaterala de catre promitentul vz ) pentru rezolutiunarea promisiunii, fara a introduce si un capat de cerere care sa conteste rezilierea unilaterala, ca si cum aceasta nu ar fi existat. In apararea sa pr vz. invoca exceptia lipsei de obiect intrucat promisiunea era desfiintata de el prin reziliere unilaterala si explica instantei de ce a putut sa faca rezilierea unilaterala desi obligatiile sale erau exigibile din 15.02.2013.
Explicatia sa este urmatoarea: perioada in care sa desfasurat procesul Ord de plata/ restituire avans( 14.03 2013 - pana astazi) se suprapune peste termenele scadente ale ratelor( 6.04/ 6.05/ 6.011) ; datorita faptului ca promitentul cumparator a introdus actiunea prin ord de plata prin care a solicitat restituirea avansului, a pierdut dreptul de a mai invoca exceptia de neexecutare a obligatiei sale ; ca urmare obligatia sa de plata a ratelor era in vigoare la termenele scadente ale ratelor . nu a platit acele rate , obligatia sa a devenit exigibila si astfel a fost posibila rezilierea unilaterala legala de catre prom vz a promisiunii

Intrebare : are dreptate promitentul vz sau nu ? este valabila rezilierea unilaterala ca urmare a faptului ca prom cump i se poate imputa culpa neexecutarii obligatiilor sale ?Nu stiu daca imi mai veti raspunde la ditamai speta (si asta fiind scurtata pe cat posibil ) insa oricum mii de multumiri .

Multumesc! .
Nu ati scris, asa ca presupun ca in 15-02-2013 cand l-a somat pe promitentul vanzator sa se prezinte pentru incheierea CVC promitentul cumparator nu avea dreptul sa o faca pentru ca ratele erau stabilite si pentru perioada ulterioara.
Asadar, existand refuzul platii ratelor scadente promitentul vanzator avrea dreptul sa rezilieze contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune sau reziliere TYLER TYLER Buna ziua, tuturor! Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ... (vezi toată discuția)
Renuntare antecontract vanzare cumparare Razvan112 Razvan112 Buna ziua, Am facut un antecontract vanzare cumparare si doresc rezilierea acestuia. In antecontract sunt stipulate urmatoarele: \"In cazul in care ... (vezi toată discuția)