Am urmatoarea situatie: administratorulul firmei la care sunt asociat si-a infiintat o societate comerciala. Din totalul cifrei de afaceri, clientul X are o pondere de peste 20%. Contractul cu acest client a fost incheiat pentru o perioada de un an., cu posibilitatea de prelungire, prin acordul partilor. Administratorul societatii, dupa un an nu mai prelungeste contractul cu firma X, insa incheie un contract, pentru acelasi tip de servicii, de data aceasta prin societatea lui, care nu are acelasi domeniu principal de activitate, insa in fapt a desfasurat aceeasi activitate. Pentru derularea contractului administratorul s-a folosit de resursele firmei mele, respectiv angajati, auto, sediu etc, practic pe firma lui a incasat doar veniturile, fara a angaja nici un fel de cheltuieli. Mentionez faptul ca valoarea totala a prejudiciului ce mi l-a adus este in jurul sumei de 150.000 Euro ( aceasta este valoarea contractului incheiat intre administratorul firmei mele si clientul X). Care ar fi procedura cea mai scurta de a-mi recupera prejudiciul? Civil sau penal? Din cate stiu eu, in penal poate dura o vesnicie, din cauza organelor de cercetare care au posibilitatea de a terviversa dosarul la nesfarsit. Va rog, dati-mi un sfat! Mentionez ca nu exista posibilitatea unei negocieri amiabile cu administratorul firmei. Va multumesc anticipat!
Actiunea in concurenta neloiala este in principal o actiune civila.Daca prin faptele de concurenta neloiala s-a cauzat un prejudiciu patrimonial sau moral, cel prejudiciat se va putea indrepta impotriva autorului cu actiune in raspundere civila.Ori de cate ori fapta de concurenta neloiala constituie infractiune, cel vatamat va putea promova actiunea in reparatiune, fie la instanta civila competenta, fie constituindu-se parte civila in procesul penal.
Va multumesc pt raspuns, insa as fi vrut sa stiu daca in penal am sanse mai mari sa-mi recuperez mai repede banii. Adica durata procesului este mai mare in civil sau in penal?
prin procesul penal doar il poate condamna pentru fapte de concurenta neloiala procesele penale se judecasi vara,cand este vacanta jud la cele civile,insa civilul suspenda penalul,dar puteti face o plangere la consiliul concurentei
Durata unui astfel de demers depinde de mai multi factori.Si in penal si in civil timpul este relativ.Daca nu este intelegere o astfel de chestiune dureaza luni,poate si ani.:)