avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari care depasesc suma cheltuielilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari care depasesc suma cheltuielilor

Mai este valabila legea privind scutirea de plata a penalitatilor la intretinere bloc,penalitati care sint mai mari decit suma cheltuielilor.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:01, 7 Mai 2014
Conform norme in vigoate,in cazul asociatieiilor de proprietari,penalitatile nu u voie sa depaseasca valoarea sumei la care au fost aplicate
L nr 230/2007 actualizata Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă,
afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată,
fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat
.
HG nr 1588/2007 Art. 25.? (1) Cotele de contributie Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de Ia data afisanii listei de plat?, data care tnebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizonii de utiIitati, administratorii au obIigatia de a afisa lista de plata In termen de maximum 5 zile de Ia data priminii ultimei facturi expediate pnin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de Ia data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la cane s-a aplicat.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
Adriantot, moderator
Nu a existat nicio lege pentru scutirea de plata a penalizarilor mai mari decat cheltuielile.

Cred ca faceti confuzie, amestecand doua chestiuni separate:
1. A existat o lege 175/2010, cu termen de valabilitate intre iulie 2010 si iulie 2011, perioada in care restantierii care isi achitau in totalitate cotele de baza restante puteau fi scutiti de plata penalizarilor aferente acestor cote.
Aceasta lege a iesit din vigoare pentru aceasta prevedere.

2. Daca o cota lunara neachitata este penalizata cu mai mult decat valoarea ei, atunci, conform prevedrii legii 230/2007, citata mai sus, aceasta penalizare trebuie recalculata in sensul scaderii din valoarea ei a surplusului. Practic o penalizare la o cota neachitata luni de zile nu poate depasi valoarea cotei, indiferent cat ramane neachitata acea cota.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 175/2010 scutirea de penalitati elenadove elenadove buna ziua, are cineva informatii despre cum se aplica legea 175/2010 .avem un restantier la care am calculat penalizari pe care refuza sa le plateasca si ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o lamurire in legatura cu penalitatile la apa rece 44axa 44axa Buna ziua , Doresc sa stiu daca se mai aplica prevederile legii 175 /2010 cu privire la scutirea de penalitati la apa rece. multumesc! (vezi toată discuția)
Lege privind penalitatile de intretinere Corinas Corinas Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege care scuteste de penalitati la intretinere ( asociatia de proprietari ) persoanele fizice care au ... (vezi toată discuția)