avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare liste plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare liste plata

Vin si eu cu o intrebare. Cine poate sa controleze din punct de vedere financiar asociatia de locatari ? Listele de intretinere fata de alte blocuri sunt mai mari cu 150 de lei si difera si pretul la apa rece si apa calda.
Cel mai recent răspuns: kat1975 , utilizator 18:40, 14 Martie 2024
Listele trebuie sa fie semnate de catre cenzorul asociatiei, iar daca acesta a semnat si nu sunteti multumit cum a verificat puteti sa va adresati serviciului specializat din primarie, conform Legii 230/2007.
Articolul 55 Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
La nivelul imobilului de locuit in comun verificarea lunara se executa de catre cenzor/comisia de cenzori
Extern se poate realiza verificare financiar ciontabila ,fie in temeiul art 55 L NR 230/2007 de catre serviciul specializat din primarie
Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al
consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al
Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii
financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu
sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de
proprietari.

fie prin contractare in nume propriu de expertiza financiar contabila prin persoana acreditata CECCAR
Nici primaria, nici consiliul local, nici consiliul judetean si, extrapoland un pic, nici un alt consiliu nu are abilitatea de a verifica din punct de vedere contabil ce scrie in documentele unei asociatii de proprietari. Daca fac asta, inseamna ca isi depasesc atributiile. Ei pot doar sa controleze existenta documentelor nu si corectitudinea a ceea ce scrie in ele. De cele mai multe ori, prin serviciile acelea, majoritatea sunt de profesie rude sau absolventi de psihologie la Spiru Haret.

Toate explicatiile ar trebui sa fie afisate la avizier dar, daca nu sunt, in prima faza ar trebui cerute explicatii celor care intocmesc lista.
In faza a doua, verificarea poate fi facuta de un expert contabil pus de politie in urma unei plangeri intemeiate sau platit direct de proprietarul nemultumit.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
Bloc Expert, Administrator imobile
@blocexpert, fiti profesionist nu amator, cititi Legea 230/2007 si vedeti ce spune aceasta la Art. 55 si dupa aceea discutati, daca Primaria trimite femeia de servici la control este DOAR treaba lor, si de la a face afirmatii de genul "sunt rude, neamuri" si pana sa verificati acest lucru este cale lunga.
Nu mai spuneti si altora ca faceti acest lucru la "nivel de afacere" ca va faceti de ras.
Stimate @thran,

Art. 55 il stiu foarte bine. Inca o data, NIMENI din primarie sau consiliul local sau consiliul interplanetar nu are abilitatea legala de a verifica daca in documentele unei asociatii de proprietari 2+2 fac 4 sau 7. Pot sa constate lucrul acesta si daca li se pare suspect ceva pot indruma reclamantul sa faca plangere la Politie care poate dispune efectuarea unei expertize.

Legat de cel de-al doilea aspect, cunosc multe cazuri. Este verificat. Bineinteles ca nu se poate spune ca toti se incadreaza dar, destul de multi sunt. Din cauza ca este un post fara prea mari raspunderi si fara implicare foarte mare in primarie. Este relativ usor sa inveti ca papagalul cateva articole din 230 sau 1588 si sa ceri actele la control dupa o lista. Mai departe, e mai greu.
Am intalnit si superprofesionisti in domeniu, mai rar ce-i drept.

Iar in tara, sunt Primarii unde nici macar nu au auzit ca trebuie sa aiba un serviciu de INDRUMARE si control al asociatiilor de proprietari..

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari sandutudorache sandutudorache Vreau sa stiu cui trebuie sa ma adresez pt un audit la asociatia de proprietari sa verifice situatia contabila a asociatiei mai bine zis pe ce se cheltuiesc ... (vezi toată discuția)
Sesizare primarie ContSters189595 ContSters189595 pot depune la primarie o sesizare in care sa evidentiez faptul ca exista relatia sot -presedinte, iar sotia -administrator in asociatie?eu cred ca exista ... (vezi toată discuția)
Demitere administrator si presedinte gigibosu33 gigibosu33 la asociatia noastra de proprietari avem o administratora de la primarie iar presedintele este din bloc.dar nu vor sa ne spuna cine face parte din comitet si ... (vezi toată discuția)