avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lncasare daune interese de la creditor ipotecar care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lncasare daune interese de la creditor ipotecar care omite solicitarea radierii

Conform noului cod civil,Art. 2419 ,Obligaţia de radiere:
"În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro."
A pus cineva in aplicare acest articol? Daca da cum?
Pe baza de factura emisa pur si simplu sau in urma unui proces?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:47, 3 Iunie 2014
Cuvintele cheie sunt:

- răspunde
- prejudicii directe sau indirecte
- daune interese


Adică, este vorba despre răspunderea civilă pentru daunele provocate, daune care trebuie dovedite, al căror cuantum trebuie stabilit, după cum trebuie dovedită şi legătura de cauzalitate (chiar indirectă) între pagubă şi fapta creditorului, şi pentru a căror acoperire creditorul ipotecar este ţinut răspunzător.

Fără daune (adică, fără pagube efective, directe sau indirecte) nu există răspundere. Nu-i puteţi cere creditorului ipotecar 500 de euro aşa, pur şi simplu, doar pentru că legea stabileşte un prag minim al despăgubirii.

Pe de altă parte, este evident că, dacă creditorul nu vrea să plătească daunele cerute, este nevoie de un proces. Dar nu unul în care aveţi o creanţă certă, lichidă şi exigibilă rezultată de factura despre care vorbiţi, pentru că, pînă la pronunţarea unei sentinţe definitive, nu aveţi o astfel de creanţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea ipotecii ilieemanuela ilieemanuela un credit care a fost achitat integral in 2010 in luna iulie,am constatat ca ipoteca nu a fost radiata in iulie 2014 din cartea funciara intrbare: care erau ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca imobiliara no_btr no_btr Doua intrebari: 1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)