Buna ziua! Odata cu plecarea mea din tara, am imputernicit-o pe mama sa ma reprezinte in toate modurile posibile(in instanta, pt eliberare doc.,administrare avere etc.) Intre-timp relatiile s-au deteriorat si am cateva intrebari:
1. Cum pot retrage imputernicirile fara stirea ei, avand in vedere ca eu nu cunosc nr documentelor pt ca nu am copii dupa procuri(detin datele ei de contact si informatiile despre notar-problema e ca ea este in foarte stransa legatura cu acel notar).
2. Exista o modalitate prin care sa aflu la ce au fost folosite?
3. Poate abuza de procuri incat sa ma pot trezi cu consecinte penale?
Va multumesc anticipat!
1. Trebuie să dați o negație la notariatul unde a fost emisă procura, sau la un alt notar și sa-i trimiteți mamei dumneavoastră prin agent procedural copie de pe acea negație, ar fi indicat.
2. Mai greu dar nu și imposibil...să mergeți din poartă în poartă cum se spune.
3. Cine depășește limitele mandatului ori abuzează de acest drept suportă consecințele.
Persoana care a făcut o procură notarială generală sau specială (mandantul) poate oricând să revoce această procură, prin declarație notarială de revocare a procurii în baza art. 2031 alin. 1 din noul Cod Civil.
Declarația de revocare a procurii se poate da la orice notar public român sau, dacă mandantul se află în străinătate, la consulatul României din țara în care se află.
Notarul public va solicita înscrierea declarației de revocare a oricărei procuri notariale în Registrul naţional notarial de evidenţă a procurilor şi revocărilor acestora (RNNEPR). RNNEPR este un registru administrat de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în care se înregistrează procurile/mandatele date în scopul încheierii de acte şi îndeplinirii de proceduri notariale, precum şi actele de revocare a acestora.
Trebuie sa vorbiti cu notarul, ii solicitati IN SCRIS copii ale procurilor, apoi le revocati.
Faceti adresa mandatarului sa va comunice actiunile efectuate in numele si pe seama dv.
Mama va afla odata si-odata.