Concret, decizia instantei cu privire la fetita mea, dupa vechiul cod civil este urmatoarea:
- Incredinteaza reclamantei parate spre crestere si educare minora X
- Obliga paratul reclamant la plata unei pensii lunare de intretinere in cuantum de 1/4 din venitul net realizat lunar
Fosta sotie a plecat din tara si s-a recasatorit in Germania, reusind sa faca pasaport si sa o scoata pe fetita din tara fara acordul meu. Din ce am inteles nici nu avea nevoie de acest acord, fiindu-i incredintata ei fetita.
Deoarece institutia incredintarii nu mai exista in noul cod civil, ce interpretare se da astazi acestei hotarari judecatoresti? Daca aduce fetita in tara o mai poate scoate acum fara acordul meu? Pasaportul fetitei va expira in 2015. Il poate reinnoi fara acordul meu?
Dupa noul cod civil exista posibilitatea ca in locul banilor sa cumpar direct fetitei cele necesare (sau asa stiu eu). In ce conditii pot face asta? E nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa imi permita expres acest lucru? Fosta sotie locuieste in Germania si ma gandesc ca instanta competenta este cea de acolo, nu instanta romana.
Nu e nimic de interpretat, Hotaaraea e clara si se aplica asa cum e. Daca vreti sa exercitti autoraitatea parinteasca va trebui sa cereti in instanta, la fel si in legatura cu pensia,
E cam greu sa achitati in natura pensia loa asa distanta si, mai ales, depinde de istoricul platii pensiei in timp.
Hotararea se interpreteaza dupa codul vechi.