Am si eu o intrebare simpla si una mai complicata !
1. Intrebarea simpla
In lipsa unui contract scris sau alt act ,
care este termenul de plata pentru achitarea unei facturi ?
2. Intrebare complicata !
In 2008 la sfarsitul luni martie inceputul luni aprilie am dus un utilj la reparat la un service autorizat si reprezentant direct al MARCI, respective, unde s-a facut un deviz estiumativ, VERBAL am fost deacord cu el, s-a demarat reparatia s-a emis factura s-a facut plata, aprox 7000 lei, dupa 2 zile se constata ca nu functioneaza in parametri s-a dus inapoi, s-au continuat reparatiile s-a emis alta factura aprox 2000 lei, DAR ESTE INCA TOT LA SERVICE DEOARECE NU-I GASESC O PIERDERE DE LICHID !
Cele doua facturi s-au platit dupa cerintele lor, adica NUMERAR SAU INSTRUMENT DE PLATA !
Daca acest utilaj sta de mai bine de un an la reparat, perioada in care eu nu am putut beneficia de el si motivul pentru care a fost achizitionat, cum pot obtine un termen de plata la ultima factura, egala cu perioada in care a stat la REPARAT ?
Presupun ca reparatia nu este in termen de garantie.
1.Termenul de plata este cel specificat in factura.
2. A doua reparatie ar putea fi ca urmare a garantiei pentru prima reparatie si ar fi trebuit sa nu fie emisa o alta factura, decat daca operatiile efectuate ,reprezentau alta comanda facuta de dv., pentru alte defectiuni decat cele initiale.Cat despre termen...ramane cum negociati!
cu privire la intrebarea complicata ;
prima reparatie s-a facut conform devizului VERBAL, a doua reparatie este compementara primei reparatii, dar ideea este ca acel utilaj sta la REPARAT, repet, la service autorizat si mai mult reprezentant al marcii respective de mai bine de un an de zile, fara a fii reperat in toatalitate, nu stiu motivul dar as dori sa obtin de la ei termen de plata la urmatoarea factura echivalent cu timpul de "stationare " la reparat .
1. Termenul de plata pentru achitarea unei facturi, daca nu este consemnat pe factura de catre cel care emite factura , este de 30 de zile.
2. Nu ati spus nimic de garantia utilajului. Daca este in garantia si defectiunea este garantata (nu un accident, sau folosire necorespunzatoare) atunci cel de la care ati cumparat cu garantie trebuie sa va mareasca termenul de garantie.
Dar din moment ve spuneti de plata , factura se pare ca nu aveti garantie. Sigur ca puteti sa negociati si cu cei care repara sa va acorde un termen de plata. Si acestia trebuie sa va dea o garantie pentru lucrarea efectuata. Am avut si eu o problema cu o masina care a stat vreo 3 saptamani la reparat, dar mi-au spus de la inceput ca nu au pise pe stoc si ca dureaza pana le aduc din strainatate. Am auzit ca in alte tari pentru perioada cat este masina la reparat service-ul iti pune la dispozitie alta masina.
Daca "Cele doua facturi s-au platit dupa cerintele lor, adica NUMERAR SAU INSTRUMENT DE PLATA !" cum spuneti, ce termen de plata mai doriti la a doua factura?
Privitor la prima intrebare, cea simpla, daca pe factura nu este trecuta scadenta atunci aceasta poate fi dovedita prin orice mijloc de proba admis in legislatia comerciala(intelegerea partilor, martori, practica platilor efectuate intre parti etc.)
Despagubiri rca
sandak
Asiguratorul RCA ma poate obliga sa duc automobilul avariat la atelierul mecanic impus de el sau am dreptul sa-mi aleg atelierul mecanic (autorizat!) la care ... (vezi toată discuția)
Servicii refacturate
Aurelk
Am o mare dilema #-o vis-a vis de o situatie pe care o voi expune in continuare:
Unei societati inregistrate in scopuri de TVA din Romania (numita CLIENT) i ... (vezi toată discuția)