avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie de impacare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie de impacare

declaratia de impacare are aceelasi efect cu retragerea plangerii? adica daca declari ca nu mai ai pretentii maeriale sau penale din patea unei perosane .... e de ajuns pt a se inchide cazul?
Impacarea si retragerea plingerii sunt institutii diferute, cu efecte diferite, astfel retragerea plingerii produce efecte in rem fata de toti participantii la savirsirea infractiunii, pe cind impacarea poate avea loc numai cu unul din coparticipanti si procesul sa continuie fata de ceilalti. Numai in cazul impacari se sting definitiv toate pretentile, inclusiv cele civile
Art.131 si 132 c.p.
Nu intotdeauna efectele se confunda. Impacarea partilor poate opera cu privire la un faptuitor, iar raspunderea celorlalti sa fie angajata , iar retragerea plangerii are ca efect inlaturarea raspunderii penale a tuturor faptuitorilor , independent de calitatea lor (autori , instigatori , complici).

ORicum , atat impacarea , cat si retragerea , sunt totale , definitive , neconditionate (nu se mai poate reveni asupra acestor doua institutii ).

In urma lor , e inlaturata raspunderea penala , si raspunderea civila , se dispune incetarea urmaririi penale sau a procesului penal.
MAdina a scris:

declaratia de impacare are aceelasi efect cu retragerea plangerii? adica daca declari ca nu mai ai pretentii maeriale sau penale din patea unei perosane .... e de ajuns pt a se inchide cazul?


se poate "închide cazul", întradevă, dar doar în cazul infracţiunilor la plângere prealabilă, în celelalte cazuri urmărirea penală îşi continuă fazele.
Corect , nu in toate cazurile sunt incidente plangerea penala , respectiv impacarea partilor .Acestea sunt incidente , ca regula , in cazul infractiunilor care prezinta pericol social redus .Spre exemplu in cazul gestiunii frauduloase , plangerea penala prealabila nu e incidenta , raportul juridic de conflict fiind adus in fata institutiilor de stat printr-o pangere sau printr-un denunt , acestea neputand fi retrase , efectuandu-se acte de cercetare .

Iar impacarea partilor , ca si retragerea , e totala , definitiva , neconditionata ( nu se mai poate reveni asupra acesteia )

Mentionati infractiunea , pt a ne pronunta in concret !;)


Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea langerii prealabile lili77 lili77 Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la plangerea pentru violare de domiciliu silviaturcu silviaturcu Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu formularea unei cereri pentru renuntarea la o plangere formulata pentru violare de domiciliu (vezi toată discuția)
Renuntare plangere pey pey se poate renunta la plangere penala pt agresiune fizica si amenintare cu moarte in instanta la judecatorie (vezi toată discuția)