avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii

Buna ziua,
De curand mi-am dat demisia de la firma la care lucram si am cerut lichidarea la zi, fapt aprobat fara nici-un fel conditii mai ales ca avusesem o discutie mai dura cu seful meu direct in urma cu ceva timp. (nemultumirea era ca mis-a facut o evaluare nesatisfacatoare dupa 3 ani de zile desi procedura spune ca evaluarile pentru personalul indirect se fac anual, mai mult de atat cand am cerut o copie dupa dosar am constatat ca lipseste si ultima evaluare facuta de fostul sef direct; acesta plecand intre timp la o alta companie).
Revenind la subiect, dupa ce am depus cerea de lichidare la zi (act inregistrat cu numar de ordine stampila si semnatura), seful meu m-a anuntat ca am dreptul la 2 salarii compensatorii pe care le-am si acceptat fara sa pun prea multe intrebari. ulterior am aflat ca aceste salarii compensatorii se acorda doar in cazul concedierii.
Ca un fapt ciudat cand am fost sa ridic decizia de lichidare toti cei de la HR m-au intrebat daca mi-am gasit loc de munca ca si cum nu stiau ca sunt deja angajat la o alta companie, acesta fiind si motivul pleacarii mele, iar fostul meu sef m-a intrebat daca am nevoie de o recomandare de-si stia care este motivul plecarii mele.
Decizia de lichidare specificata in document este luata in baza articolului 55, lit. b din codul muncii.
Intrebarea mea este: poate exista o clauza ascunsa care nu este specificata in decizia de lichidare cum ca as fi fost concediat? daca DA ce ma sfatuiti sa fac in acest caz pentru ca atunci este clar ca este o razbunare a fostului meu sef cu care nu eram in relatii prea bune (pentru ca faceam parte din gasca lui).

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 12 Mai 2014
Art. 55 lit. b Codul muncii:
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;

Ca atare, in cazul dvoastra nu este vorba nici despre demisie, nici despre concediere ci de incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor.
Art.55 lit.b C.mun. este o modalitate de incetare de a raporturilor de munca prin acordul partilor si nu prin concediere sau prin demisie.

Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului si nu din initiativa salariatului.

De asemenea, noul angajator poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj valexandra valexandra Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire: Un angajat este dat afara de catre societatea unde lucreaza, ca sa poate avea dreptul la somaj sa facut desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Firma la care sunt angajata și-a încetat activitatea la data ... Diana Santi Diana Santi Firma la care sunt angajata și-a încetat activitatea la data de 01.05.2021, a avut loc o concediere colectiva cu plata a 5 salarii compensatorii. La data ... (vezi toată discuția)
Contract incheiat cu art55 lit b deea_andreea deea_andreea vreau sa va intreb ceva...firma la care lucrez ne-a anuntat ca se va inchide...ne-a propus un program pe urma caruia sa primi niste salarii ... (vezi toată discuția)