buna dimineata ! sunt divortata de sotul meu din 2011 si in urma sentintei divortului a fost obligat la plata pensiei de intretinere , am divortat de comun acord cu custodie comuna pt copil , dar el de la divort si pana in prezent nu s-a mai interesat de copil si nici nu i-a platit pensia. am facut o plangere la politie pt pensie , iar dupa doua luni am fost chemata la postul de politie sa imi retrag plangerea pt ca fostul meu sot in toti acesti ani nu a lucrat nicaieri si nici nu are bunuri materiale. este corect asa ceva asta inseamna ca dc nu va lucra niciodata nu ai v-a plati copilului niciodata pensia? va multumesc !
Si v-ati retras plangerea ? Nu trebuia..
Nu e de ajuns sa nu aiba de munca, ci ar trebui sa dovedeasca ca nu din rea credinta nu plateste. El din ce se intretine daca nu munceste? Trebuia intrebat de catre politist..
dar parca legea este ca daca nu plateste pensie atunci face inchisoare ...sau in ce cazuri se aplica ? pt ca si eu sunt cam in aceeasi situatie ..inca nu am ajuns la politie ...nu vreau sa`i fac rau..dar pana la urma merita ...stiu sigur ca lucreaza dar fara carte de munca ..si castiga intre 1300-1500 de lei ..si nu vrea sa`i dea absolut nimik copilului..a zis mergi la politie ca oricum nu are ce sa`mi faca ..deci cam astea sunt legile la noi..trebuie sa depinzi de celalalt parinte pt orice prb legata de copil..dar cand e vb si de obligatiile lui lege nu exista
Asa cum s-a amintit mai sus, plangerea penala prealabila nu trebuie retrasa.
Manifestarea de vointa este totala, definitiva si neconditionata si reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.
Infractiunea de abandon de familie este savarsita daca obligatia legala de intretinere nu este indeplinita, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni.
Elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie este realizat.
Prin urmare, pentru a fi angajata raspunderea penala a tatalui copilului, puteti reitera plangerea penala prealabila inaintata, constituindu-va parte civila, pentru recuperarea prejudiciului ce v-a fost cauzat.
Sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale pot fi precizate defalcat.
Va puteti constitui parte civila oricand, in etapa urmaririi penale ,iar in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare si de inculpare( rechizitoriul).
In situatia in care obligatia legala de intretinere este indeplinita, va puteti retrage plangerea penala prealabila.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In ceea ce priveste executarea obligatiei legale de intretinere, puteti proceda la excutarea silita a fostului partener de viata , executarea silita putand fi initiata in toate formele sale( executare imobiliara, mobiliara si prin poprire).
da mi-am retras plangerea pt ca a zis d-l politai ca el a fost cu dosarul la parchet si d-na judecator a zis ca nu are ce sa ai faca dc nu a lucrat si dc nu are nici bunuri material traba sa imi retrag plangerea. de aia intrebam este corect asa ceva ?
chiar nu se poate face nimic sa ai trimita copilului banii ?