avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna seara,
Am si o mare rugaminte la Dvs..sa ma ajutati si sa ma ,, luminati'' in ale dezbaterii mostenirii, ca, toti notarii ne-au indrugat verzi si uscate ca pana la urma nu mai sti ce sa credem.
Lucrurile stau cam asa: socrul meu a decedat acum 6 luni iar sotul meu, sora si soacra sunt mostenitorii legali. Casa in care locuim cu totii este 50% a soacrei in viata si 50% a socrului, iar dezbaterea mostenirii se va face pentru 50% ce apartineau socrului.
Ceea ce nu am inteles, sunt variantele notarilor care ne expun urmatoarele situatii:
1)dezbaterea succesorala cu acceptarea tacita a calitatii de mostenitor fara separare de bunuri
2) dezbaterea mostenirii, dobandirea certificatului de mostenitor cu separare de bunuri
3) dezbaterea mostenirii, dobandirea certificatului de mostenitor fara separare de bunuri.
Sunt toate 3 variante valabile? care dintre ele are sau nu are valoare juridica, pentru ca sotul meu vrea obtina aviz pentru un bransament nou Electrica si cu prima varianta nu e posibil.
M-ar interesa sa stiu care este povestea cu 6 luni, caci n-am inteles nimic; am inteles doar faptul ca,dupa 2 ani, se va plati impozit la stat 1% din valoarea bunurilor.

Va mu.tumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:55, 15 Mai 2014
Stimata doamna, cred ca dvs nu ati inteles de la niciunul din notari, pentru ca toate variantele pe care le ati expus sunt ZERO din toate punctele de vedere si nu numai juridic.
Treaba ca sa zic asa este simpla, una din cele mai simple spete de succesiune.
Socrul dvs decedand de 6 luni, succesiunea se dezbate dupa NCC intrat in vigoare dupa 1 octombrie 2011.
Soacra dvs si cei doi copii sunt mostenitorii legali ai socrului dvs. In masa succesorala este compusa din bunurile care apartineau defunctului. Casatoria isi inceteaza efectele la data decesului unuia dintre soti. Socrii dvs erau casatoriti sub regimul comunitatii legale, avand acel regim se presuspune ca la achizitionarea bunurilor din timpul casatoriei , cota de contributie a fiecarui sot este de 1/2, sau 50% , sau jumatate-jumatate, alegeti dvs exprimarea ca este tot una.
Soacra dvs si copii defunctului vor declara intr un act prealabil, adica redactat si autentificat inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, ca socrul dvs, adica decedatul, a avut cota de contributie la bunurile comune, achizitionate cu sotia de 1/2, 50% sau jumate-jumate cum preferati exprimarea. Acest act prealabil certificatului de mostenitor se numeste Act de lichidare al regimului matrimonial, care transforma coproprietatea in devalamsie a sotilor in coproprietatea pe cote parti. ASTA NU INSEAMNA CA SEPARAM BUNURILE SAU SE SCHIMBA REGIMUL MATRIMONIAL, CARE A INCETAT LA DECESUL SOCRULUI DVS.
Dupa acest Act de lichidare se elibereaza certificatul de mostenitor, cu respectarea conditiilor legale. Cotele din Certificatul de mostenitor vor fi soacra 2/8, fiecare copil cate 3/8.
Soacra va avea din bunurile comune dupa eliberarea Certificatului de mostenitor cota de 10/16( adica cota ei de 1/2 si cota de 1/8 din 1/2), iar copii fiecare 3/16.
Termenul de 6 luni nu exista! Exista termen de un an de la deces, de optiune succesorala in care mostenitorii pot accepta sau renunta la succesiune.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
ContSters250994, utilizator
"Povestea" pe care nu o intelegeti, cea cu cele 6 luni se refera, probabil la urmatoarele 6 luni pe care le mai aveti la dispozitie pentru acceptatrea mostenirii , acceptare care poate fi tacita (va folositi de bunurile ce fac parte din masa succesorala, platiti impozitele pentru aceste bunuri, etc) sau expresa(declaratie de acceptare a mostenirii, data la notar)

Cum toti mostenitorii locuiesc in aceeasi casa, ca si pina la decesul sotului/tatalui, probabil ca varianta cea mai convenabila de dezbatere a succesiunii ar fi aceea cu ramanere a mostenitorilor in indiviziune. Astfel, nimeni nu poate vinde nimic fara acordul celorlalti 2.
Cazul dvs. este simplu.
Dezbateti succesiunea si ramaneti in indiviziune sau daca mostenitorii se inteleg faceti si partajul succesoral si primiti in proprietate bunul cum va intelegeti.
Daca mostenitorii nu se inteleg mergeti la instanta.
Daca se contesta drepturi tot la instanta veti rezolva.
Daca stiti ca exista probleme mergeti sa consultati un avocat care sa va explice verbal pana intelegeti exact.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Probleme de mostenire leusan leusan Tatal meu a decedat.Are un certificat de mostenitor dupa tatal lor(bunicul) impreuna cu fratii sai , si mama sa pe cote parti ,fara a fi iesiti din ... (vezi toată discuția)