Am o problema destul de complexa cu aspecte juridice, dar si cu aspecte personale. Încerc sa descriu problema cât mai simplu, si va rog sa-mi ajutati.
As dori sa deschid un bar intr-un sat. Singurul imobil ce se afla in centru si ar fi ideal pentru o astfel de afacere se afla in proprietatea societății consumcoop locale. Este si o firma, care are un magazin mixt intr-o alta cladire inchiriata tot de la consumcoop, dar inchiriaza si acest imobil (care ar fi ideal pentru mine) pana la anul 2023 fără sa-l folosească, pentru a împiedica deschiderea unei afaceri concurente.
Eu am vorbit cu patronii firmei, si dansii ar fi de acord sa fie posibil sa ne subînchirieze imobilul, dar contractul de închiriere are o clauza, "nu se va subînchiria imobilul" si unul, care face necesar consimțământul expres si scris al proprietarului in cazul unei subînchirieri.
Eu am predat o cerere către consumcoop in care solicit modificarea contractului si acordul Consumcoop de a fi posibil subînchirierea, in care am detaliat ca peste chiria convenita eu as asigura renovarea imobilului.
Societatea consumcoop din vorba momentan nu desfosoara nici un fel de activitate propriu-zisa numai închiriază imobilele ce au la dispoziție. Cine si cum ar putea sa ia o decizie favorabilă pentru mine (din partea consumcoop)?
Membrii cooperatori in cadrul adunării generale pot sa decida despre o atfel de chestiune, sau numai consiliul de administrare poate lua o astfel de decizie? (Pentru ca membrii cooperatori ar decide favorabil cu mai multă șansa decât consiliul de administrare.)
Am avut o situatie asemanatoare si am facut contract de comodat deoarece din contractul cu CONSUMCOOP nu reiese decat ca nu ai voie sa subanchiriezi.
Nu am avut probleme.
Mult succes
Multumesc, dar langa clauza "nu se va subînchiria imobilul" mai este si o clauza ce spune "Chiriașul nu își va putea ceda drepturile rezultând din prezentul contract si nici sa prodeze la o subînchiriere, totala sau partiala, si nici sa le folosească in cadrul unui contract de participațiune, fără consimțământul expres si scris al Proprietarului." Cred ca si contractul de comodat ar fi interpretat ca un fel de cedare a drepturilor.
Dar daca ar fi posibil modificarea contractului cu acordul membrilor cooperative in cadrul adunării generale, cu bune șanse as avea succes.