avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raportare BNR a imprumutului de la asociat nerezident
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raportare BNR a imprumutului de la asociat nerezident

Buna ziua,
Un SRL se afla in urmatoarea situatie: a luat un imprumut in EUR de la unul din asociati, cetatean francez. In contract era prevazuta restituirea sumei la finalizarea imobilului care se construia cu banii imprumutati (nu era trecuta restituire la data de.....). Cum imobilul nu a fost finalizat in perioada preconizata, avem urmatoarea situatie:
- contractul de imprumut nu a fost raportat la BNR in ideea ca se va restitui inainte de trecerea unui an de zile (imprumuturile pe termen mai mic de 1 an nu se raporteaza cf . regulamentului 31/2011)
- cum ar trebui procedat acum cand nu se mai poate respecta termenul de 1 an ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Jan2012 , utilizator 07:42, 15 Mai 2014
Regulamentul nr. 31 din 29.dec.2011 privind raportarea de date şi informaţii statistice la Banca Naţională a României, publicat in Monitorul Oficial, Partea I 67 27.ian.2012
Intrare în vigoare la 27.apr.2012
SECŢIUNEA a 4-a
Categorii de instrumente
Art. 5. - Standardele pentru clasificarea categoriilor de instrumente ce constituie activele şi pasivele unităţilor instituţionale sunt definite în Sistemul european de conturi naţionale şi regionale în Comunitate (SEC 95).
Art. 6. - În înţelesul prezentului titlu, categoriile de active prezentate mai jos au următoarele semnificaţii: .................
Art. 7. - În înţelesul prezentului titlu, categoriile de pasive prevăzute mai jos au următoarele semnificaţii: ........
e) credite comerciale şi avansuri primite - împrumuturi ce rezultă din primirea directă a creditelor de la furnizori în cadrul operaţiunilor cu bunuri şi/sau servicii şi din avansurile primite pentru lucrările în curs de execuţie sau comandate, care pot fi asociate cu astfel de operaţiuni; în această categorie de pasive se includ, fără a fi limitativ, veniturile înregistrate în avans, chiriile primite în avans pentru clădirile închiriate, creditele furnizor primite şi altele asemenea;
TITLUL IV
Sancţiuni şi dispoziţii finale
Art. 85. - Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea măsurilor şi/sau a sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 127/2011.
=============================

Legea 656/2002 republicata 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 702 din 12 octombrie 2012

Cf prev. art. 3 alin.(6) din Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.

Potrivit art.2 lit. h) prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract comercial sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti si a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, in scopul evitarii cerintelor legale.
Operatiunile ce par a avea o legatura intre ele sunt acele operatiuni care indeplinesc
cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt operatiuni aferente unei singure tranzactii, decurgand dintr-un singur contract comercial
sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti;
- operatiuni a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 15.000 EURO ori echivalentul
in lei;
- operatiunile efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, in scopul evitarii cerintelor legale.

In situatia in care operatiunile de transfer extern se deruleaza prin intermediul unei institutii de credit, nu se mai impune raportarea catre Oficiu intrucat, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) din actul normativ mentionat anterior, aceasta obligatie revine institutiei de credit, in calitate de entitate raportoare.


Buna ziua, va multumesc pentru raspunsul Dvs. Si eu am mentionat regulamentul BNR, stiu ca ma incadrez in el, transferul este bancar, dar intrebarile inca raman.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Jan2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raportari oficiul de spalare a banilor angelica31 angelica31 O societate comerciala achizitioneaza in baza unui contract de vanzare cumparare un utilaj de la o persoana fizica . Valoarea acestuia este de 90.000 lei . ... (vezi toată discuția)
Plata peste 15000 euro paris.blonda paris.blonda O societate comerciala cumpara de la o persoana fizica un teren in valoare totala de 48000 euro . Achitarea se va face in 4 transe de cate ... (vezi toată discuția)
Creditul asociatului - asociati conturi curente -adresa oficiu pentru spalarea banilor ContSters109653 ContSters109653 Asociatul poate imprumuta prin caserie , cu dispozitie de incasare , astfel incat [b]soldul [/b]contului sa depaseasca 10.000 euro , sau aceasta operatiune ... (vezi toată discuția)