avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire sot supravietuitor

Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu o problema mai complicata.
Mama a decedat si urmeaza sa facem succesiunea, eu, fratele meu si tatal nostru.
Masa succesaorala cuprinde un apartament, o casa , si 3 conturi bancare.
Noi ne am inteles astfel , si va rog sa imi spuneti daca se poate realiza:
-noi copii renuntam la partea noastra din apartament in favoarea tatalui;
- tatal renunta la partea lui din casa;
- fiecare dintre noi primeste cate un cont bancar.
Se poate realiza astfel la notar?
Va multumesc.

P.S; Se poate face succesiunea doar pentru conturile bancare, fara imobile?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
vladion2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: vladion2005 , utilizator 09:07, 15 Mai 2014
Cel care renunta primeste din mostenirea aceea exact atat cat primesc si eu = nimic
Nu exista renuntare in parte: ori acceptati mostenirea (ca sa aveti ce imparti din ceea ce contine ea) ori renuntati la mostenire (si va uitati la ea asa cum ma uit si eu - ca orice strain).

Succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.

Pun pariu ca nu se doreste acest lucru. :)

Si atunci:

Acceptati succesiunea - si astfel fiecare isi va insusi calitatea de mostenitor
Obtineti certificatul de mostenitor (cu numele dvs. in el, in calitate de mostenitori)
Nu e obligatoriu ca in certificatul de mostenitor sa apara de la inceput toate bunurile defunctului. Pentru bunurile omise se poate emite cerfificat suplimentar.

Si apoi impartiti ca sa ajungeti la ceea ce doriti. (X ia apartamentul, Y ia casa, Z ia contul etc).

Altfel spus, se poate realiza la notar ceea ce doriti, dar in doi pasi:
1. Certificatul de mostenitor (si eventual certificat suplimentar)
2. Actul de partaj

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
romascanu, moderator
Am inteles, va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dificila? eukyra1 eukyra1 Buna ziua. Sa va prezint situatia.Suntem 3 frati,iar parintii nostri au decedat.Dorim sa facem succesiunea dupa bunurile parintilor.Avem mai multe ... (vezi toată discuția)
Detalii masa succesorala zziizzuu zziizzuu Buna ziua, Bunicul meu a decedat in urma cu 6 luni si avea 2 proprietati, un apartament (pe care exista CF) si o casa pe care exista doar un titlu de ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)