avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna seara,
In timpul casatoriei am infiintat o firma , sotul detine 80% actiuni, 20% o terta persoana avem o suma de primit , dupa divort la partaj imi revine o cota parte din bani, daca da va rog sa imi spuneti cat % ,
Multumesc.
nimic, în orice variantă. banii îi revin firmei, dumneavoastră eventual puteți participa la profit dacă vi se acordă o parte din părțile sociale.
Va trebui sa faceti dovada ca banii cu care s-a infiintat firma au fost din banii comuni.

Si numai atunci veti putea solicita cota parte echivalenta cu suma ce s-a folosit la infiintarea firmei la acel moment.

Partile sociale ale firmei nu sunt bunuri comune, deci nu intra in masa partajabila a sotilor.
De ce nu sunt bunuri comune?
Nu veti imparti bunurile firmei, insa puteti imparti partile sociale sau actiunile unuei firme, in cazul dvs actiunile. Actiunile vor fi evaluate in cadrul procesului pt a se stabili cat valoreaza, cereti sa i se atribuie sotului si dvs sa va plateasca sulta. daca mai aveti bunuri comune, puttei cere in lotul dvs mai multe bunuri din cele ce vi le doriti si in lotul lui actiunile dvs.
Suma de care vorbiti, cu ce titlu urmeaza s-o primiti ?
total gresit!!!

actiunile unei firme nu pot fi supuse partajului!

Prin atribuirea actiunilor unei firme, in urma unui partaj, ar trebui sa incalcam principiul dupa care functioneaza o societate comerciala.

Nu poti obliga o alta persoana sa se asocieze in mod fortat cu altcineva si nici nu poti intra intr-o societate comerciala ca asociat prin obtinerea acestor parti sociale in urma unui partaj.

Asa cum am aratat, daca se face dovada ca banii folositi pentru infiintarea societatii, au provenit din veniturile comune ale celor doi soti, atunci exista posibilitatea, cel mult, solicitarii unui drept de creanta echivalent cu cota parte ce revine din cheltuielile comune la momentul infiintarii societatii.

In rest, ceea ce s-a intamplat ulterior cu societatea (ca a avut profit, ca a marit sau nu valoarea partilor sociale, ca au crescut sau nu valoarea actiunilor, etc...) intram pe domeniul societatilor comerciale, iar ceea ce a produs ulterior societatea si modul cum s-a dezvoltat, nu se mai poate retine ca facand parte din patrimoniul bunurilor comune.

Mai mult decat atat, conform codului civil, bunurile folosite in interesul profesiei sunt bunuri proprii si nu pot fi considerate bunuri comune.

Societatea comerciala respectiva care apartine unuia dintre soti, iar celalalt sot nu are nicio calitate in societate, nu poate fi inclusa in masa partajabila: nici bunurile societatii active sau pasive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate sau nu? vicar vicar Buna ziua, intrebarea este simpla: in timpul casatoriei socrii mei au decedat,sotul cu sora lui fac succesiunea. La partaj pot cere o cota parte din ... (vezi toată discuția)
Partaj cukrasz_kata cukrasz_kata Buna dimineata, am o afacere,o societate pe numele meu. Casa in care locuim este proprietatea firmei, adica casa am trecut pe firma pt a putea accesa un ... (vezi toată discuția)
Motivul unei incheieri de admitere in principiu nefavorabila danielst danielst Am si eu cateva nelamuriri si v-as ruga daca se poate sa-mi transmiteti un raspuns.Acestea sunt legate de un proces de partaj la care am solicitat ca la ... (vezi toată discuția)