avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt insarcinata si lucrez ce trebuie sa fac???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt insarcinata si lucrez ce trebuie sa fac???

trebuie sa duc ceva acte la locul de munca ???pentru ca lucrez intr-o firma privata si nimeni nu-mi spune nimic
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:42, 5 Mai 2009
VA MULTUMESC DIN SUFLET!
AM PRIMIT MAIL-UL VA MULTUMESC DIN SUFLET!!
Domnul tudorvaleriu , amabil si saritor, dornic sa ajute, v-a indicat documentul legal- OUG96, deci tot ce trebuie sa faceti dvs. este sa faceti o instiintare in scris la care atasati dovada medicala ca sunteti insarcinata. Restul e treaba angajatorului, care informeaza responsabilul SSM si med. de medicina muncii cu care are contract.
Pentru a fi mai informata despre drepturile care le aveti va postez si alte materiale
Dispensa pentru salariatele gravide

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 96/2003, aprobata si modificata, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

Dispensa pentru consultatii prenatale face parte dintre masurile de protectie a maternitatii la locul de munca, iar acordarea acesteia este obligatorie pentru fiecare angajator care are angajate in stare de graviditate.

Prin dispensa pentru consultatii prenatale legiuitorul roman intelege un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

In practica, pentru a beneficia de aceasta dispensa, salariata gravida va face catre angajator o solicitare scrisa privind acordarea acesteia.

Ce se intelege prin salariata gravida?

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Cate ore libere trebuie sa acorde angajatorul salariatelor gravide?

Aveti obligatia de a acorda maximum 16 ore pe luna fiecarei salariate gravide, fara diminuarea drepturilor salariale.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895/29.11.2006, reitereaza aceasta obligatie in sarcina angajatorilor in dispozitiile art. 17 alin. (3), (4) si (5).

Conform CCMUN pe anii 2007-2010, salariata gravida este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit, iar procedura de aplicare a prevederilor privind acordarea dispensei pentru consultatii prenatale se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.

Atentie!
Incalcarea obligatiei de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Protectia salariatelor la locurile de munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat
Salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. c)-e) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.
In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat se incadreaza in prevederile art. 2 lit. c)-e), dvs., in calitate de angajator, aveti obligatia ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transferati la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
Muncile in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele:
• colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;
• igienizarea grupurilor sanitare;
• sapatul santurilor;
• incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse;
• ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;
• munca in conditii de expunere la temperaturi extreme. Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc +37° C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel sau temperaturile care scad sub -20° C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca in aceste conditii.
In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata insarcinata elena rusu elena rusu In cazul unei salariate insarcinate ce acte trebuie sa aduca ea la firma la care lucreaza, ce declaratii tb sa faca in legatura cu starea sa si ce obligatii ... (vezi toată discuția)
Protectia gravidelor la locul de munca rrramor rrramor Buna ziua, Ce trebuie sa scriu in ROI legat de protectia salariatelor gravide la locul de munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Zi libera pentru consultatii medicale Paula Tudor Paula Tudor Buna dimineata! De ceva timp ma intreb daca mai e valabila reglementarea legislativa conform careia o salariata insarcinata are dreptul intr-o luna la 2 zile ... (vezi toată discuția)