avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj, credit restant
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj, credit restant

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate introduce divort cu copil minor si partaj la notar? Care sunt pasii, timpul si costurile, divortul este cu acordul sotilor.
Da, se poate introduce singura conditie fiind aceea ca sotii sa se inteleaga asupra tuturor aspectelor legate de desfacerea casatoriei, impartirea bunurilor si exercitarea autoritatii parintesti (obligatoriu custodie comuna, stabilirea locuintei minorului, a pensiei de intretinere si a programului de vizita).

Durata 30 de zile de la depunerea actelor. Costuri variabile in functie de notariat si de bunurile supuse partajului. Minim 1.000 lei.
Sigur ca puteti. Competent este notarul de lalocul incheierii casatoriei sau de la domiciliul comun al sotilor. Divortul dureaza ca si procedura 30 de zile, in interiorul carora se procedeaza la ancheta psihosociala de catre Autoritatea tutelara, raportul fiind trimis notarului public, la audierea minorului daca acesta are varsta mai are de 10 ani, audierea se face in prezenta ambilor parinti.
Acte necesare sunt certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale sotilor, certificat nastere copil, CI soti. Sotii trebuie sa fie de acord cu numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei, sa stabileasca domiciliul minorului dupa desfacerea casatoriei, cuantumul cheltuielilor privind ingrijirea si educarea minorului pe care le datoreaza parintii, stabilirea perioadelor de vizita si de sedere a minorului cu parintele nerezident, a legaturilor minorului cu famlia parintelui nerezident. In afara de certifiatului de divort care se elibereaza la finalul celor 30 de zile, se autentifica si Acordul parental care consfiinteste toate aspectele expuse mai sus cu privire la minor. Acest acord este titlu executoriu, daca nu se respecta nu se mai apleleaza la instanta, ci se trece la executare prin intermediul executorului judecatoresc.
Partajul este o alta procedura si se indeplineste dupa divort tot pe cale notariala daca va intelegeti.
Costurile difera de la notar la notar. Nu exista tarife fixe.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
ContSters250994, utilizator
multumesc frumos, nu se poate introduce odata si divortul si partajul?
Nu. Partajul il puteti face dupa divort ca fosti soti sau in timpul casatoriei. Partajul necesita operatiuni la Cartea Funciara la Rolul fiscal.....
dar la partajul in timpul casatoriei daca unul din soti cedeaza la partea lui in favoarea sotului cel care a cedat mai are vreun drept asupra bunului daca nu sunt divortatai?
Mai exact am un credit de nevoi personale pe numele meu fara ipoteca, de 4 luni am intarziat la plata ratelor iar banca ma ameninta cu executare pe bunuri, acesta este motivul ptr. care vreau sa ii dau apartamentul sotului, dar fara divort nu se poate ataca actul?

Alte discuții în legătură

Partajul facut in timpul casatoriei poate fi atacat dupa divort de fostul sot? imobiliare imobiliare O simpla declaratie la notar, ca sotia renunta in favoarea sotului, la partea ei din garsoniera cumparata in timpul casatoriei mai poate fi atacata dupa ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar a unui imobil ipotecat mic1276 mic1276 Am divortat in august 2006 (casatoria a fost incheiata in 2001) prin acordul partilor, neavand copii si nefacand partaj atunci. Acum am vrea sa facem partaj - ... (vezi toată discuția)
Divorț mymy10 mymy10 Divorțul și partajul la notariat are putere ca și cel de la tribunal? Trebuie ca unul din cei doi sa obțină o suta în cazul în care renunță la unele ... (vezi toată discuția)