Buna ziua,
Am un prieten care se confrunta cu urmatoarea situatie:
Prin 2006-2007 a vandut o masina - era bun comun cu sotia, dar sotia era trecuta in acte. In acea perioada, sotia lui era plecata din tara, iar el a vandut masina de comun acord, ca bun al familiei, semnând in locul sotiei actele de vanzare cumparare astfel incat noul proprietar sa o poata inscrie pe numele lui. ( atunci se gandea ca nu e mare lucru, decat sa cheltuie sotia bani pt revenirea in tara ).
Acum, pentru ca intre timp au divortat, fosta sotie a inceput sa-l sicaneze ca unde a vandut masina, ca ea nu a semnat si nu a fost prezenta, desi sotia a stiut si banii s-au folosit in interesul familiei ( atunic era totul ok intre ei).
Il tot cere actele de vanzare, el nu le mai are....se gandeste ca ii va face plangere penala pentru fals in înscrisuri...Mai poate face ceva fosta sotie? E in pericol prietenul meu?
Avand in vedere ca totul s-a petrecut in 2007,nu a intervenit prescriptia??
I se mai poate intampla ceva prietenului meu?
Din punctul meu de vedere nu pateste nimic, in vechiul cod civil era instituita prezumtia mandatului tacit reciproc de reprezentare, care prevedea ca oricare dintre soti poate exercita acte de administrare, folosinta si dispozitie asupra bunurilor comune, fiind socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot, mai mult de atat acesta l-a si avut.
Da, dar a semnat in locul ei.Consimtamantul celuilat sot a existat, dar cum va putea demonstra?
Nu este fals in înscrisuri ?
Daca ar fi, daca totul s-a intamplat in 2006-2007, a intervenit prescriptia?
Care este termenul de prescriptie ?
Deci oricum s-a prescris..., chiar daca s-ar considera fals in înscrisuri/ uz de fals sau ce-o mai fi a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Multumesc pentru raspunsuri.
Inselaciune ?
grizzly10
Buna ziua!
Un act cu o semnatura falsa, folosit in instanta pentru o hotarare ce tine loc de act autentic, in anul 2006, ramasa definitiva de atunci - se ... (vezi toată discuția)