avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptie

Buna ziua,
Am un prieten care se confrunta cu urmatoarea situatie:
Prin 2006-2007 a vandut o masina - era bun comun cu sotia, dar sotia era trecuta in acte. In acea perioada, sotia lui era plecata din tara, iar el a vandut masina de comun acord, ca bun al familiei, semnând in locul sotiei actele de vanzare cumparare astfel incat noul proprietar sa o poata inscrie pe numele lui. ( atunci se gandea ca nu e mare lucru, decat sa cheltuie sotia bani pt revenirea in tara ).
Acum, pentru ca intre timp au divortat, fosta sotie a inceput sa-l sicaneze ca unde a vandut masina, ca ea nu a semnat si nu a fost prezenta, desi sotia a stiut si banii s-au folosit in interesul familiei ( atunic era totul ok intre ei).
Il tot cere actele de vanzare, el nu le mai are....se gandeste ca ii va face plangere penala pentru fals in înscrisuri...Mai poate face ceva fosta sotie? E in pericol prietenul meu?
Avand in vedere ca totul s-a petrecut in 2007,nu a intervenit prescriptia??
I se mai poate intampla ceva prietenului meu?
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
Tomy2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tomy2000 , utilizator 13:08, 16 Mai 2014
Din punctul meu de vedere nu pateste nimic, in vechiul cod civil era instituita prezumtia mandatului tacit reciproc de reprezentare, care prevedea ca oricare dintre soti poate exercita acte de administrare, folosinta si dispozitie asupra bunurilor comune, fiind socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot, mai mult de atat acesta l-a si avut.
Da, dar a semnat in locul ei.Consimtamantul celuilat sot a existat, dar cum va putea demonstra?
Nu este fals in înscrisuri ?
Daca ar fi, daca totul s-a intamplat in 2006-2007, a intervenit prescriptia?
Care este termenul de prescriptie ?
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
Tomy2000, utilizator
La fals in inscrisuri se prescrie raspunderea penala in 5 ani.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Deci oricum s-a prescris..., chiar daca s-ar considera fals in înscrisuri/ uz de fals sau ce-o mai fi a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune ? grizzly10 grizzly10 Buna ziua! Un act cu o semnatura falsa, folosit in instanta pentru o hotarare ce tine loc de act autentic, in anul 2006, ramasa definitiva de atunci - se ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta civila, anulare act Iona35 Iona35 In anul 2005 mama a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta ... (vezi toată discuția)
Ce sanse exista daca se va depune plangere? Iona35 Iona35 Buna ziua! Mama mea are urmatoarea problema: In anul 2005 a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren ... (vezi toată discuția)