avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in instanta civila, anulare act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in instanta civila, anulare act



In anul 2005 mama a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta actul de vanzare cumparare in termenul stabilit prin contractul de mana,in 2006, proprietarul a urmat calea legala si a mers in instanta pentru perfectarea actelor.Omul avea nevoie de acte pentru ca si el l-a vandut catre o alta persoana. Actele nu s-au putut face la notar pentru ca tatal meu era plecat din tara in acea perioada si s-a intors dupa multi ani. Oricum, nimeni nu a contestat actiunea cumparatorului, parintii mei au primit banii.
Acum, parintii au divortat. La stabilirea partajului tata si-a amintit si de acel pamant si spune ca el nu stie nimic, ca nu a semnat nici un act, nici macar de mana si ca daca mama l-a vandut in locul lui, pe el nu-l interseaza , el vrea banii pe pamant.
Mama spune ca el a semnat, el nu recunoaste, in plus vrea sa inceapa sa-i faca mizerii si spune ca ii face plangere penala ca a semnat in locul lui ( pentru fals in înscris sub semnatura privata)
Am mai pus cazul pe site si am inteles ca din punct de vedere penal, tata nu mai poate face nimic, ca falsul - daca a existat- s-a prescris ca infractiune.Cred ca a inteles si el asta ca spune acum ca o da in judecata pe civil pentru anularea actului de vanzare cumparare.
E posibil asa ceva? Poate sa o dea in judecata pentru anularea actului si sa intre in posesia terenului?
Va rog un raspuns !
Cel mai recent răspuns: Iona35 , utilizator 08:44, 10 Septembrie 2014
Prescripria este de 3 ani, deci daca nu a actionat in judecata in termen de 3 ani de cand s-a instrainat terenul nu prea mai are ce face. Numai nulitatea absoluta este imprescriptibila ceea ce nu este cazul la dvs. iar daca la "procesul de hotarare care sa tina loc de act autentic"care l-a initiat cumparatorul au fost si martori care au declarat cum ca si tatal dvs. a semnat actul de vanzare de mana, tatal dvs. acum nu mai are ce face.:yes:
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere, ca una din variantele juridice existente, s-ar putea aduce în masa partajabilă valoarea bunului vândut/prețul dobândit.

Iar argumentul prescripției, în acest caz, nu ar fi valabil, deoarece, în timpul căsătoriei, între soți, prescripția nu curge, fiind suspendată.

Însă este doar o ipoteză. Nimeni nu poate anticipa acțiunile unui om, fie ele și juridice.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
andreigrigoriu, moderator
Puteti explica mai in detaliu, domnule avocat?
Adica tatal spune ca nu a stiut de vanzare si poate cere ca valoarea terenului sa intre in masa partajabila? Sub ce forma poate deschide un proces civil ?
Dar, din punct de vedere penal, mai poate face plangere sau e adevarat ca falsul , daca a existat, s-a prescris ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Iona35, utilizator
Ceea ce nu ati scris clar este daca terenul era bun comun sau era mostenit de tata sau de mama, daca in 2005 tata era deja plecat din tara ,sau a primit intradevar bani pe teren si nici cand au divortat parintii dvs. Sunt amanunte care conteaza.
Era bun comun, dobandit in timpul casatoriei. In 2005 când s-a facut actul de mana, tata era in tara, a plecat ulterior. Sunt sigura ca parintii au primit bani pe el, a fost o tranzactie normala si banii s-au folosit in casa, pentru diverse nevoi, atunci eram o familie normala, parintii se intelegeau. Parintii au divortat in 2013, dar nu au facut partajul.Tata a fost deranjat de divort si incearca sa faca mizerii la partaj, ca la divort nu a avut ce face, copiii sunt majori...
Deci, poate face probleme mamei? Mama nu stie ce sa faca si nici nu are bani de cheltuit prin procese...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Iona35, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce sanse exista daca se va depune plangere? Iona35 Iona35 Buna ziua! Mama mea are urmatoarea problema: In anul 2005 a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren ... (vezi toată discuția)
Vanzare/cumparare legala dienusa dienusa va rog mult sa ma sfatuiti intr.o problema>In 1997 mama mea vinde cu hartie de mana o suprafata de teren care la acea data figura in adev de prop pe numele ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare judecatoreasca sima100 sima100 In anul 2006 s-a obtinut in instanta o hotarare care tine loc de act autentic pentru vanzare teren extravilan. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila de ... (vezi toată discuția)