avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contracte comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contracte comerciale

In ce act normativ as putea gasi precizari referitoare la obligativitatea incheierii diferitelor tipuri de contracte comerciale? De ex am auzit ca e neaparat nevoie sa inchei in scris contractul de prestari servicii, dar nu stiu unde e prevazut asta. Sau, e obligatoriu sa inchei un contract de vanzare-cumparare comerciala chiar daca vand de ex 3 saci de ciment? Nu e de ajuns comanda, factura? Exista un plafon minim pe care sa-l prevada legea peste care trebuie sau e bine sa inchei contract de v-c?
Cel mai recent răspuns: vivianadeva , utilizator 14:40, 6 Mai 2009
Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale
Dupa parerea mea respectiva lege se refera la continutul contractelor comerciale, or pe mine ma interesa pentru care acte de comert este necesara forma scrisa a contractelor. De ex. Contractul de societate in participatie, contractul de agentie, contractul de consignatie trebuie incheiate in scris. M-ar interesa cu precadere Contractul de v-c comerciala, deoarece Codul Comercial(art. 60-73) pomeneste aproape in fiecare articol cuvantul contract, or e nevoie in practica de contract chiar daca este vorba doar de celebrii mei 2 saci de ciment?
Pentru 2 saci de ciment nu e nevoie de contract de vanzare-cumparare.

Art. 46. - Obligatiile comerciale si liberatiunile se probeazã:
- Cu acte autentice;
- Cu acte sub semnãturã privatã;
- Cu facturi acceptate;
- Prin corespondentã;
- Prin telegrame;
- Cu registrele pãrtilor;
- Cu martori, de câte ori autoritatea judecãtoreascã ar crede cã trebuie sã admitã proba testimonialã, si aceasta chiar în cazurile prevãzute de art. 1191 din Codul civil.
În fine, prin orice alte mijloace de probã admise de legea civilã.
Legea 469/2002 se refera la alte situatii specifice. Nu e neaparat necesar a incheia contracte comerciale, mai ales in cazuri singulare ca al dumneavoastra.
Relatiile comerciale pot fi perfectate si prin comanda urmata de executare, Astfel, cazul dumneavoastra este similar cu cel al unui magazin. Comand / cer produsul, achit banii si primesc fie chitanta, fie bonul fiscal, fie factura fiscala.
Astfel, nu e nevoie de incheierea unui contract , putand proba relatiile comerciale conform art.. 46 din Codul comercial, dupa cum mentiona doamna de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi fara contract-practica instantelor? Sunt consilier juridic la o companie de publicitate si urmatoarea situatie: am prestat servicii de publicitate de mai multe ori unei societati comerciale si, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, stiti cumva ce norma legala precizeaza ca pentru a ... adinka adinka Buna ziua, Stiti cumva ce norma legala precizeaza ca pentru a emite facturi este necesar un contract sau o comanda? Va multumesc, (vezi toată discuția)
Factura-contract eugenilean eugenilean Buna ziua. Ma poate lamuri cineva daca se poate emite factura fara a avea incheiat un contract comercial? Eventual si legislatia in domeniu? Multumesc ... (vezi toată discuția)