Poate fi luat de primarie un teren aflat in proprietatea unei persoane, si fiind si intabulat, cu toate actele in regula ?
Terenul nu a fost dar doar in folosinta ci suntem proprietarii terenului. Actual terenul este folosit de o asociatie dar fiind inutil pt cultivare cerealelor ( din cauza stufului) de 2 ani nu a fost cultivat.
Acum primarul ne ameninta ca daca nu folosim terenul ne ia. (precizez ambele parcele vecine cu noi sunt deja cumparate de el si a vrut sa cumpere si terenul nostru).
Am citit legea fondului funciar dar nu am gasit raspuns exact.
"Art. 53. Toti detinatorii de terenuri agricole sint obligati sa asigure cultivarea acestora si protectia solului.
Art. 55. Toti detinatorii de terenuri atribuite in folosinta in conditiile prezentei legi, care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute de art. 53, vor fi somati in conditiile art. 54 alin. 1.
Pentru cei care nu dau curs somatiei si nu isi indeplinesc obligatiile se va proceda conform art. 54 alin. 2.
Dupa o perioada de 2 ani pierd dreptul de folosinta."
In lege se foloseste termenul ''detinatorii'', respectiv ''dreptul de folosinta'', nu proprietarii, proprietatea reprezinta mai mult decat detentia care se refera doar la dreptul de a folosi, nu la proprietate. Dreptul de proprietate asupra terenului se poate pierde doar prin prescriptia achizitiva de 30 de ani ( daca cineva foloseste un teren ce nu-i apartine, ca proprietar, timp de 30 de ani, fara sa stie ca acel teren este proprietatea altuia, dupa curgerea termenului de 30 de ani, cel care il foloseste, detinator, devine proprietar).
Primarul va ramane doar cu amenintarile, deoarece art.55 se refera la "detinatorii"carora terenul le-a fost atribuit in folosinta, pe cand tu esti proprietar.
Asa cum au spus si colegii mei legea se refera numai la detinatorii de terenuri adica cei acre au numai un dreot de folosinta nu sunt si proprietari.
Primarul nu va ramane decat cu amenintarile ca nu poate face nimic cu atat mai mult cu cat dreptul de proprietate este si inscris in cartea funciara.Primarul nu vrea decat sa va sperie. Dreptul de proprietate nu se pierde prin neuz, fiind un drept imprescriptbil extinctiv.
Legea112/95
ContSters74363
Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)