In urma procedurii ofertei reale de plata paratul pune la dispozitia reclamantului o suma de bani la CEC. Reclamantul nu se prezinta la convocarea executorului judecatoresc, iar acesta din urma consemneaza acest fapt in procesul verbal incheiat cu acea ocazie. Cererea de chemare in judecata a fost promovata dupa cateva luni de la incheierea procedurii ofertei reale, in ianuarie 2013. Reclamantul recunoaste in fata Instantei, in interogatoriu, ca refuza primirea banilor.
Acum procesul s-a incheiat in urma cu doua saptamani cand s-a judecat recursul. Reclamantul a pierdut.
Intrebarile mele:
1) Avand in vedere ca exista deja o hotarare judecatoreasca definitiva, poate paratul sa recupereze banii de la CEC?
2) Daca paratul ia banii din banca, reclamantul mai poate formula vreo pretentie?
3) Paratul e indreptatit sa ridice banii in conditiile date? De mentionat ca nu exista nici un fel de contract intre cei doi.
Multumesc.
De regula sumele consemnate la CEC nu se pot ridica decat de titularii in favoarea carora au fost consemnate, in interiorul termenului de prescriptie. Dupa implinirea acestui termen sumele intra in Bugetul statului....In opinia mea, pentru a recupera sumele consemnate, deponentul ar trebui sa faca o cerere la instanta care a judecat cauza in prima instanta, cu decizia definitiva anexata si sa ceara eliberarea sumei in favoarea sa....Doar astfel CEC-ul va elibera suma...Intr-o speta similara am consemnat suma direct prin executor, reclamantul refuzand sa o ridice, desi au trecut mai bine de 6 luni. Am cerut executorului restituirea sumei consemnate si a refuzat, invocand niste aberatii fara suport juridic, precizand ca dupa 2 ani intra in Bugetul statului si ca proprietarul sumei consemnate nu mai este cel care a depus-o ci beneficiarul in favoarea carui a fost consemnata, chiar daca acesta nu vrea sa o ridice...
Daca reclamantul nu a ridicat banii in termenul de 6 luni de cand au fost depusi, sa inteleg ca paratul poate cere sa ii fie restituiti?
Exista un termen de presciptie pentru a formula aceasta cerere de restituire?
Instanta care a judecat fondul doar a retinut ca suma a fost pusa la dispozitia reclamantului, nu exista nici un nici un fel de mentiune cu privire la recipisa in dispozitivul hotararii.