avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este sau nu abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este sau nu abuz de incredere?

Buna seara,
Am o problema si v-as ruga sa ma lamuriti cum sta treaba din punct de vedere legal.
La Vodafone exista un abonament RED29. Costul acestui abonement este 29 Euro/luna (cu telefon inclus) si 25 Euro/luna (daca nu se achizitioneaza si telefon nou). Adica diferenta de 4 Euro/lunar, timp de 24 de luni, o reprezinta valoarea aparatului telefonic. Eu nefiind niciodata client Vodafone, pentru a achizitiona un abonament nou mi se pretindea o garantie de aproximativ 600-700 lei. Din cauza acestui fapt mi s-a parut mai comod sa apelez la o prietena care este client vechi la Vodafone, sa-mi faca ea abonamentul pe numele ei. Am ales abonamentul RED29 (cu telefon inclus). Costul aparatului telefonic in momentul achizitionarii: 150 lei. Se subantelege, este vorba doar de o taxa initiala, costul total al aparatului telefonic fiind achitat in decurs de 24 de luni, cat dura perioada contractuala. Concret aparatul valoreaza: 150 lei (achitati DE CATRE MINE in momentul incheierii contractului) plus cate 4 Euro/lunar (timp de 24 de luni). Adica 150 lei plus 96 de Euro (=425 lei la cursul zilei de astazi). Sa spunem: 575 lei ar fi fost suma ce trebuia achitata pana la sfarsitul perioadei contractuale, pentru aparatul telefonic.
Dupa aproximativ o luna si jumatate am avut ocazia de a lua un telefon mai performant. In acest sens am vandut telefonul luat pe baza abonamentului RED29, am mai pus o diferenta de pret si am luat un alt telefon. Se subintelege, am pastrat cartela aferenta abonamentului RED29 in continuare. La scurt timp, cam 3 saptamani, a aparut o situatie conflictuala pe linie de serviciu intre mine si persoana care-mi contractase abonamentul telefonic. In urma acestor discutii mai aprinse, mi s-a cerut sa-i returnez telefonul impreuna cu abonamentul telefonic, desi primele doua facturi erau achitate de catre mine fara nicio intarziere. Cum insista, i-am returnat cartela spunandu-i ca telefonul nu se mai afla in posesia mea. I-am precizat ca pentru telefon ma oblig sa-i achit exact cat face aparatul telefonic, in oferta Vodafone: 4 Euro/lunar pe toata perioada contractuala. Cum sustinea ca vrea sa-i dau telefonul si cum eu nu-l mai am, m-am ales cu o plangere penala pentru ABUZ DE INCREDERE. V-as ruga sa ma lamureasca si pe mine cineva in acest sens.
I) Am martori care pot sustine faptul ca taxa initiala platita pentru aparatul telefonic a fost platita de catre mine (150 lei);
II) Primele doua facturi au fost achitate la timp. A treia factura nu am mai achitat-o deoarece pentru luna aferenta facturii 3, cartela o returnasem deja. Titulara abonamentului solicitase blocarea cartelei pentru a ma determina sa i-o returnez.
III) Telefonul solicitat nu se mai afla in posesia mea.
Avand in vedere cele spuse mai sus:
1) Cu ce am abuzat eu de increderea persoanei care mi-a facut acest contract cu Vodafone? Unde am fost de rea credinta?
2) Atat timp cat nu mai am telefonul si atat timp cat mi-am luat angajamentul in scris (declaratie Politie) ca-mi asum raspunderea pentru cei 4 Euro/lunar pe toata perioada contractuala, mai poate fi vorba de ABUZ DE INCREDERE?
Cu ce am gresit eu?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:50, 29 Mai 2014
legally_aid a scris:

Mie nu mi se pare că ar fi vorba despre abuz de încredere, câtâ vreme ați avut o convenție cu persoana titulară a abonamentului.

Dacă în temeiul acelei convenții nu avea dreptul de a înstrăina telefonul, după părerea mea e abuz de încredere.
Practic proprietarul telefonului e titularul de contract, iar inițiatorul topicului îl folosea în baza unei înțelegeri. În baza înțelegerii respective nu prea avea dreptul de a-l înstrăina, deoarece nu era proprietar al acelui telefon.

Teoretic a înstrăinat un bun pe care la primit în baza unei convenții, dar fără dreptul de a-l vinde. Asta e cam abuz de încredere.

Oricum, e bine că și-a retras plângerea.

Faptul că v-a dat telefonul „definitiv, urmând ca după încheierea contractului să vă rămână”, înseamnă că puteați să-l vindețidupă încheierea contractului” și nu înainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere??? Andrei_2014 Andrei_2014 Buna ziua, Ma numesc Andrei si recent (impreuna cu o doamna cu initialele J.P.) am fost audiati la Politie in legatura cu urmatoarea problema: acuzatia de ... (vezi toată discuția)
Inselat de vodafone romania cosmindaniel12 cosmindaniel12 Buna ziua, In data de 11.09.2014, am fost contactat de angajatii Vodafone Romania. Mi-au propus semnarea unui contract pe 2 ani, pentru un abonament de ... (vezi toată discuția)
Datorie vodafone CACC CACC Buna, am avut abonament vodafone si nefiind din Romania nu m-am folosit de abonament pe timp de 3 luni am dorit sa suspendez dar nu mi se permitea sa fac asta ... (vezi toată discuția)