Buna ziua .Sunt PFA ,sistem real , neplatitor de TVA.cod Caen 7490.
Vreau sa inchei un contract de comodat pentru un autoturism aflat in proprietatea altei persoane , dar nu am permis de conducere. In acest caz ,va rog sa-mi spuneti daca :
1. Proprietarul poate conduce masina pentru mine , fara a fi angajat al PFA -ului
2. Acest contract trebuie inregistrat undeva?
3. Daca autoturismul nu este folosit exclusiv in scopul afacerii , ce cheltuieli pot deduce pe PFA?
1. O poate conduce, dar nu poate primi salariu, decat daca este angajat.
2. Contractul nu se inregistreaza nicaieri.
3. Daca nu e in exclusive in scopul PFA, 50% din cheltuieli.
sa luam urmatoarea situatie ipotetica: am un autoturism avariat si tocmai ce doresc sa-i fac o reparatie capitala despre care stiu ca va costa vreo 15000 lei.
am un amic care are un PFA si este si istet
la o bere ma plang cat ma costa reparatiie, el se plange ca are de plata un profit imens si ca nu are ce inregistra pe cheltuieli
asa ce ne vine o idee - incheiem un contract de comodat intre noie pentru autoturismul in cauza si apoi il reparam
el inregistreaza pe cheltuieli 7500 lei ceea ce ii va reduce impozitul cu 1200 lei
impartim castigul - el 600 lei, eu 600 lei... ne-am facut cu bere pentru toata vara!
consider ca interpretarea prevederilor legale in sensul ca pot deduce 50% in cazul in care nu fac dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru activitatea economica este eronata... daca nu se poate dovedi utilizarea autoturismului pentru nevoile persoaei juridice, in scopul realizarii veniturilor impozabile, atunci nici macar acel 50% nu va putea fi dedus!
Se poate dovedi ca autoturismul este folosit pentru deplasarea la punctele de lucru ale beneficiarilor,aflate in afara resedintei de domiciliu a PFA-ului , deci este utilizat in scopul realizarii veniturilor .As vrea sa va intreb daca e nevoie de foi de parcurs .